Marković o bojkotu opozicije: Ovo je bojkot njihovih birača i nepoštovanje institucije i države

"Ama baš niko ne podržava bojkot, ni u SAD-u, ni u Berlinu, ni u regionu. Ne samo da ne podržavaju, nego ne razumiju takvo političko ponašanje", rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata Vujice Lazovića kako međunarodni partneri gledaju na bojkot prlamenta i da li ih "iđe iko podržava u tom naumu"
8 komentar(a)
Duško Marković, premijerski sat, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, premijerski sat, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 29.03.2017. 16:55h

Premijer Crne Gore Duško Marković poručio da danas na Premijerskom satu u Skupštini Crne Gore da nijedan međuanrodni predstavnik i zvaničnik nije dao za pravo opoziciji da bojkotuje rad Skupštine.

"Ama baš niko ne podržava bojkot, ni u SAD-u, ni u Berlinu, ni u regionu. Ne samo da ne podržavaju, nego ne razumiju takvo političko ponašanje", rekao je Marković odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokrata Vujice Lazovića kako međunarodni partneri gledaju na bojkot prlamenta i da li ih "iđe iko podržava u tom naumu".

Kako je kazao Marković, izabrani predstavnici naroda svoj politički život moraju i treba da nastave u parlamentu.

"Vidimo da u Crnoj Gori to nije slučaj čak i u okolnostima u kojima su izbori priznati od svih relevantnih međunarodnih organizacija. Ovo više nije bojkot vlasti, Vlade, većine u parlamentu. Po meni, ovo je bojkot njihovih birača, i nepoštovanje institucije i države u kojoj su rođeni, žive i politički djeluju", dodao je Marković.

Kako je kazao, nefunkcionalnost političkog sistema ne postoji, jer većina radi i bavi se ozbiljnim pitanjima države.

"Začuđujuće je da politički predstavnici partija koje su nama srodne u pogledu političkog opredjeljenja vezano za integraciju, su u toj poziciji, vjerujem da je bolno i neprihvatljivo za najveći broj njihovih glasača da se ne pojave u parlamentu i ne daju glas za civilizacijsko i istorijsko dostignuće Crne Gore, a koje će, vjerujem, u maju biti realizovano formalnim članstvom", rekao je Marković.

Ervin Ibrahimović iz Bošnjačke stranke pitao je premijera da li će biti potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu između Crne Gore i Bosne i Hercegovine (BiH), koji je najavljivan više puta sa najviših zvaničnih adresa Crne Gore i BiH.

Marković je kazao da je potpisivanje sporazuma na liniji bilateralnih odnosa dvije države i da ne predstavlja pitanje potencijalnog nerazumijevanja

On je podsjetio da je Predsjedništvo BiH donijelo odluku o pokretanju postupka radi zaključivanja ugovora, a da je Ambasada BiH u Podgorici 16. maja 2012. dostavila crnogorskom Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore nacrt ugovora o dvojnom državljanstvu.

"Ovo pitanje je od tog momenta u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova koje će, u skladu sa procedurama i ovlašćenjima, uvažavajući domaći ustavno-pravni okvir, preduzimati korake u pravcu nastavka usaglašavanja i finalizacije predloga ugovora o dvojnom državljanstvu, vjerujem, sa uspjehom", kazao je on.

Bonus video: