Marković o godišnjici NATO članstva: Dokazali kritičarima da su pogriješili

Marković je istakao da je crnogorska ekonomija u ovih godinu dana zabilježila "impresivan napredak u gotovo svim sektorima, sa stopom rasta koja je među najvećim ne samo u regionu već i u Evropi"
129 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.06.2018. 19:29h

Crna Gora je u prvoj godini članstva u NATO dokazala da su sve sumnje protivnika bile neosnovane, ocijenio je premijer Duško Marković.

„Pravi je trenutak da sa ove distance procijenimo da li su osnovana bila predviđanja i sumnje oponenata crnogorskog pristupanja Alijansi. Da li je Crna Gora izgubila svoj suverenitet i identitet? Da li su u našim gradovima uspostavljene NATO baze? Da li je trošak članstva u Alijansi ugrozio održivost državnog budžeta i primanja naših građana? Naravno da nije," kazaoje Marković.

On je sa prijema povodom prve godišnjice članstva u NATO pozvao sve građane, i one koji nijesu podržali tu odluku, da objektivno sagledaju sve ove aspekte i da dalje zajednički doprinose unutrašnjoj koheziji i ukupnom društvenom napretku.

Crna Gora postala je članica 5. juna prošle godine, a dva dana kasnije crnogorska zastava podignuta je ispred sjedista NATO u Briselu.

Prethodno je Skupština Crne Gore glasovima vladajuće koalicije i opozicione Socijaldemokratske partije 28. aprila 2017. na sjednici na Cetinju donijela odluku o podršci članstvu.

Premijer je na prijemu u Vladinom domu rekao da Crna Gora danas sa 28 zemalja članica dijeli brigu o svojoj i globalnoj bezbjednosti i čuvanju i jačanju zajedničkih demokratskih vrijednosti.

„I već od danas, na principima solidarnosti kao temeljne vrijednosti Alijanse, sigurnost crnogorskog neba preuzele su saveznice Italija i Grčka," naveo je Marković.

Marković je istakao da je crnogorska ekonomija u ovih godinu dana zabilježila "impresivan napredak u gotovo svim sektorima, sa stopom rasta koja je među najvećim ne samo u regionu već i u Evropi".

„To je doprinijelo otvaranju novih radnih mjesta i povećanju životnog standarda naših građana. U ovom periodu zemlja je obezbijedila i visok nivo reputacije na međunarodnom finansijskom tržištu, i atribute jedne od najatraktivnijih destinacija za turiste i investitore. Sve to ukazuje da je članstvom u NATO naša država dobila priliku da obezbijedi dinamičan razvoj, i dostigne kvalitet života kakav danas imaju najrazvijenije zemlje u evropskom i evroatlantskom prostoru“.

Predsjednik Vlade je poručio i da će Crna Gora čuvati i promovisati vrijednosti slobode, mira i dijaloga.

„Naše članstvo je u službi naše zemlje i naših građana. U interesu Crne Gore i njenih partnera, i demokratskih vrijednosti kojima zajednički pripadamo. Zbog toga ćemo još snažnije, na temeljima ostvarenih dostignuća, nastaviti proces integracija u Evropsku Uniju. To znači dalje i snažno jačanje vladavine prava i demokratskih institucija“, kazao je on.

Marković je na kraju obraćanja odao priznanje svima koji su omogućili ostvarenje ovog cilja.

„Koristim priliku i da odam priznanje svima koji su omogućili ostvarenje ovog cilja. Još jednom hvala na podršci predstavnicima država članica, i država koje su obavljale ulogu kontakt zemalja u Crnoj Gori. Zahvaljujem se i predstavnicima civilnog društva i nevladinih organizacija. Želim i da zahvalim našoj administraciji koja je naporno radila na obavezama pristupanja, posebno članovima Interresornog i Komunikacionog tima, kao i nacionalnim koordinatorima za NATO,“ zaključio je on, čestitajući građanima Crne Gore godišnjicu članstva.

Prijemu, između ostalih, prisustvuju vrhovni državni tužilac Ivica Stanković, specijalni državni tužilac Milivoje Katnič, predsjednik Skupštine Ivan Brajović, potpredsjednici Vlade Zoran Pažin i Rafet Husović, bivši šef diplomatije Igor Lukšić, ministar odbrane Predrag Bošković, ekonomije Dragica Sekulić, turizma Pavle Radulović, javne uprave Suzana Pribilović, finansija Darko Radunović, sporta Nikola Janović, ministarka bez portfelja Marija Vučinović, bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović, sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost Veselin Veljović, gradonačelnici Cetinja Aleksandar Kašćelan, Podgorice Slavoljub Stijepović, Nikšića Veselin Grbović, poslanici Evrin Inrahimović, Genci Nimanbegu, Branimir Gvozdenović, Marta Šćepanović, Suad Numanović, Miodrag Vuković, Adrijan Vuksanović, Marija Ćatović, Ana Nikolić... i predstavnici NVO sektora Aleksandar Dedović, Milica Kovačević, Dragan Koprivica i drugi.

Galerija

Bonus video: