Marković: Obnovićemo dijalog sa MCP, Pažin nije kritikovao rad tužilaštva

Na pitanje u kom će pravcu teći dijalog, predsjednik Vlade je kazao da će predstavnicima MCP predstaviti konačna Vladina rješenja, tražiti od njih komentare i sugestije: "Ako su prihvatljivi prihvatićemo ih, ali ako nijesu nećemo"
4465 pregleda 11 komentar(a)
Marković, Foto: Boris Pejović
Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.10.2019. 15:54h

Premijer Duško Marković kazao je da ministar pravde Zoran Pažin nije kritikovao rad Tužilaštva, već je govorio o povjerenju u tužilačku organizaciju.

Upitan da li je izjava Pažina o Tužilaštvu distanciranje od stavova Vlade u pogledu rezultata u oblasti vladavine prava, Marković je rekao da ministar pravde nije iznosio vrijednosne sudove.

„Govorio je o nivou povjerenja u tužilačku organizaciju, a povjerenje je lična percepcija, i ono se dobija na osnovu istraživanja javnog mnjenja. Kao što znate, nivo povjerenja o radu Vlade je takođe problematičan, o radu Skupštine, političkih stranaka“, kazao je Marković novinarima u Skupštini.

On je istakao da to nije pitanje sukoba nego analize "kako građani gledaju na našu politiku, a ne šta mi mislimo jedni o drugima“.

„Nemojte da nešto što je kristalno jasno stavljate u kontekst nepotrebnog i nezdravog ambijenta, jer to nije bio smisao i sadržaj njegove izjave“, kazao je Marković.

Na pitanje kada će biti nastavljen dijalog sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, premijer je rekao da je taj dokument prošao svu predviđenu proceduru na nacionalnom nivou.

Kazao je i da je dobijena ekspertska podrška Savjeta Evrope i pozitivno mišljenje Venecijanske komisije (VK) koja nas je preporučila dodatnu konsultaciju sa svim vjerskim zajednicama.

"U okviru toga sam ja započeo dijalog sa MCP, ukazao na ono što bi zajednički trebalo da radimo kako bi razumjeli sadržaj zakona, njegovu potrebu. Vjerovatnoćemo u narednih nekoliko dana taj dijalog obnoviti. Ako bude saglasnosti to je dobro, a ako ne bude, Vlada ide sa predlogom zakona prema Skupštini“, rekao je Marković.

Kazao je i da će predstavnicima Mitropolije predstaviti konačna rješenja i upitati za sugestije.

"Ako su prihvatljive, prihvatićemo ih. Ako nijesu, nećemo. Znate da oni osporavaju suštinu, ključne odredbe zakona. Oko toga ne možemo diskutovati“, poručio je Marković i kazao da neće biti uključivanja stranih eksperata.

"Venecijanska komisija je najmjerodavnije tijelo Savjeta Evrope koje, u ovom slučaju, daje ekspertizu. Ona je dala ekspertizu. To su strani eksperti, nema drugih“, rekao je on.

Bonus video: