Marković očekuje da se opozicija vrati dijalogu o izbornim zakonima

Orav je tokom prošle godine intenzivno posredovao između vladajuće partije i opozicionih stranaka i uspio da pokrene dijalog vlasti i opozicije u vezi sa izbornim zakonodavstvom, ali je Odbor za reformu izbornog zakonodavstva neuspješno završio rad
5138 pregleda 22 komentar(a)
Duško Marković i Aivo Orav, Foto: Savo Prelević
Duško Marković i Aivo Orav, Foto: Savo Prelević

Premijer Duško Marković očekuje da će se opozicija vratiti dijalogu kako bi se okončao rad na izbornom zakonodavstvu.

“Očekujem da će opozicija pokazati političku zrelost I odgovornost prema biračima I da će se vratiti dijalogu kako bi se okončao rad na izbornom zakonodavstvu”, rekao je Marković danas u Podgorici na prezentaciji programa hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU.

Šef Delegacije EU Aivo Orav poručio je da je politički dijalog od ekstremne važnosti za Crnu Goru.

„Iskreno se nadam, i mislim da govorim u ime svih vas, da će politički dijalog biti vraćen što je prije moguće“, kazao je Orav.

Orav je tokom prošle godine intenzivno posredovao između vladajuće partije i opozicionih stranaka i uspio da pokrene dijalog vlasti i opozicije u vezi sa izbornim zakonodavstvom, ali je Odbor za reformu izbornog zakonodavstva neuspješno završio rad.

Odbor je, poslije više od godinu dana i dva produžena roka za rad, bokiran 10. decembra nakon što su poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Danilo Šaranović napustili su sjednicu zbog stavljanja u skupštinsku proceduru Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti. Zbog hapšenja Nebojše Medojevića, ranije su predstavnici Demokratskog fronta Strahinja Bulajić, Branka Bošnjak i Predrag Bulatović napustili to skupštinsko tijelo.

Odbor je imao rok do 18. decembra da završi posao I pripremi izborne zakone. Članovi Odbora iz DPS-a uputili su Skupštini set izbornih zakona, koji su u odsustvu opozicije usvojeni pred Novu godinu.

Usvojene su izmjene i dopune zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, izmjene zakona o biračkom spisku, teritorijalnoj organizaciji Crne Gore kao i dopune Krivičnog zakonika. Ključni Zakon o izboru poslanika i odbornika nije dobio podršku jer je za to bila potrebna dvotrećinska većina.

Poslanik i neformalni šef poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Nikola Rakočević rekao je nedavno "Vijestima" da će Skupština u martu razmatrati set medijskih zakona i da je to idealna prilika da se obnovi dijalog o reformi izbornog zakonodavstva.

Bonus video: