Marković: Pokazali smo da su teške reforme doprinijele poboljšanju kvaliteta života

"Crna Gora je od početka zagovarala pristup kvalitet prije brzine. Predanim radom u proteklih sedam godina demostrirali smo da su teške i zahtjevne reforme doprinijele poboljšanju kvaliteta života, svjesni da nas očekuju još zahtjevnije dionice koje donosi proces zatvaranja pregovora", poručio je Marković
1145 pregleda 9 komentar(a)
Muskat i Marković, Foto: Twitter/VladaCG
Muskat i Marković, Foto: Twitter/VladaCG
Ažurirano: 18.11.2019. 13:18h

Aktivno prisustvo Evropske unije kroz proces pregovaranja, i posvećenost Zapadnom Balkanu najbolji su put za njegov dugoročni razvoj i prosperitet, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Malte Džozefom Muskatom.

"Crna Gora je od početka zagovarala pristup kvalitet prije brzine. Predanim radom u proteklih sedam godina demostrirali smo da su teške i zahtjevne reforme doprinijele poboljšanju kvaliteta života, svjesni da nas očekuju još zahtjevnije dionice koje donosi proces zatvaranja pregovora", poručio je Marković, objavljeno je na tviter nalogu Vlade.

Muskat je potvrdio podršku Malte evropskoj integraciji Crne Gore, saopšteno je iz Vlade.

"Što se tiče vaših evropskih težnji Malta nikad nije dovodila u pitanje težnje Crne Gore. Mi u potpunosti podržavamo članstvo vaše zemlje u EU. Svjesni smo velikog napretka koji ste vi ostvarili", rekao je predsjednik Vlade Malte.

Marković je odluku Evropskog savjeta da ne počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenio razočaravajućom.

Premijer Marković je odluku Evropskog savjeta da ne počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenio razočaravajućom.

„Ukazao sam na opredjeljenje Crne Gore da, nakon razočaravajuće odluke Evropskog savjeta da ne otvori pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom, nastavi da sa istom posvećenošću završava obaveze iz evropske agende sa posebnim fokusom na vladavini prava, budući da, za nas, evropska perspektiva nema alternativu. Istakao sam razumijevanje za potrebu dovršetka procesa unutrašnje konsolidacije EU povezanu sa promišljanjima i o reformi postojećih metoda pregovaranja. Istovremeno, izrazio sam i očekivanje da taj proces paralelno odvija sa napretkom zemalja u skladu sa individualnim zaslugama", rekao je Marković

Muskat je odluku Evropskog savjeta nazvao pogrešnom.

"Nijesmo uspjeli da dođemo do sporazuma, da damo jednu konkretnu evropsku perspektivu našim prijateljima u Sjevernoj Makedoniji I u Albaniji. To je bila pogrešna odluka. … Ja se nadam da će Evropski savjet revidirati tu odluku koja je bila pogrešna istorijski gledano strateški gledano i politički gledano”, rekao je Muskat.

Marković je poručio da je Malta primjer ekonomski uspješne male evropske zemlje koja je cjelovito iskoristila svoje potencijale.

Govoreći o odnosima naših dviju država premijeri su istakli odlične političke i ekonomske odnose "što potvrđuje današnje svečano otvaranje Vjetroelektrane na Možuri".

“Ovo je prvi put da naša kompanija u državnom vlasništvu ulazi na prostor druge države i to u jednoj oblasti koja je važna - to je energetika. Za nas je ovo jedna nova lekcija i jedan veliki znak povjerenja koje gajimo prema vašoj zemlji, rekao je Muskat dodajući da je presudno za odabir Crne Gore bilo što je naša zemlja dobra i bezbjedna investiciona destinacija.

Premijer Marković je rekao da je tokom sadržajnih razgovora, pored pomenutog uspješnog projekta u oblasti energetike, zajednički prepoznat i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

"Turizam, poljoprivreda, zdravstvo su samo neka od polja u kojima vidimo potencijale za snažnije povezivanje naših zemalja. … Malta je za nas primjer ekonomski uspješne male evropske zemlje koja je cjelovito iskoristila svoje potencijale“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijeri Crne Gore i Malte popodne će prisustvovati na Možuri svečanom puštanju u rad Vjetroelektrane.

Bonus video: