Marković poručio poslanicima da odgovorno biraju VDT-a

“Izbor vrhovnog državnog tužioca je ključna stvar i oni koji o tome odlučuju treba da to razumiju i odgovorno pristupe njegovom izboru"
4 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2014. 11:07h

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković poručio je poslanicima da treba da budu odgovorni prema izboru vrhovnog državnog tužioca zbog obaveza koji predstoje toj instituciji ve godine.

“Izbor vrhovnog državnog tužioca je ključna stvar i oni koji o tome odlučuju treba da to razumiju i odgovorno pristupe njegovom izboru,” rekao je Marković za “Vijesti”.

On je objasnio da nema zakonskih prepreka da vršilac dužnosti VDT Veselin Vučković obavlja funkciju predsjednika Tužilačkog savjeta, čiji krnji sastav je prije dva dana proglasio predsjednik države Filip Vujanović.

Marković je kazao da je “na sreću predsjednik države proglasio Tužilački savjet, koji nije u punom sastavu ali ima većinu neophodnu za odlučivanje”

Marković je kazao da je “na sreću predsjednik države proglasio Tužilački savjet, koji nije u punom sastavu ali ima većinu neophodnu za odlučivanje”.

“Vjerovatno ćemo ovih dana imati prve odluke Tužilačkog savjeta koje će ići u pravcu implementacije ustavnih amandmana u odnosu na ponovi izbor tužilaca, odnosno imenovanja tužilaca na odgovorne funkcije,” rekao je ministar.

Na pitanje da li postoje zakonske prepreke da Veselin Vučković predsjedava Tužilačkim Savjetom, Marković je kazao da nema razloga da se ”arbitrira u toke i da je zakon jasan”.

“Ipak, poželjno je da imamo VDT koji će sa Tužilačkim savjetom učiniti sve da tužilačka organizacija odgovorno ispuni sve obaveze koje stoje pred njom,” rekao je Duško Marković.

Bonus video: