Marković sa slovenačkim poslanicima: Slovenija snažno podržava ulazak Crne Gore u EU - Vijesti.me
"POLITIKA PROŠIRENJA EU NA ZAPADNI BALKAN PITANJE BUDUĆNOSTI I BEZBJEDNOSTI"

Marković sa slovenačkim poslanicima: Slovenija snažno podržava ulazak Crne Gore u EU

Iz Vlade je rečno da je Nemec pohvalio uspjehe i rezultate Crne Gore i istakao da Slovenija našu državu smatra važnim partnerom zbog stabilnosti koju onda donosi regionu Zapadnog Balkana

Sa sastanka
Sa sastanka (Foto: Bojana Ćupić)

Strateška politika proširenja Evropske unije na Zapadni Balkan je pitanje budućnosti i bezbjednosti ne samo regiona već i cijele Evrope te je stoga važno da ona bude suštinska, saopšteno je na sastanku predsjednika Vlade Duška Markovića i delegacije Odbora za vanjsku politiku Državnog zbora Republike Slovenije, na čelu sa predsjednikom Odbora Matjažem Nemecom, saopšteno je iz Vlade.

Iz Vlade je rečno da je Nemec pohvalio uspjehe i rezultate Crne Gore i istakao da Slovenija našu državu smatra važnim partnerom zbog stabilnosti koju onda donosi regionu Zapadnog Balkana. On je istakao da je proširenje EU i Šengena prioritet slovenačke politike ta da će snažno podržavati Crnu Goru i zemlje ZB u procesu integracija.

Marković je istakao odlične bilateralne političke odnose između Crne Gore i Slovenije, savezništvo u NATO-u, te ukazao na mogućnosti daljeg snaženja ekonomskih odnosa za šta podsticaj daje poboljšan poslovni ambijent u našoj državi, ojačane institucije i osnažena vladavina prava.

"Prošle godine smo imali gotovo milijardu eura stranih direktnih investicija, a dobar trend rasta je nastavljen i ove godine. Želimo nove investicije iz Slovenije jer nam uz novac trebaju i nova znanja i vještine“, rekao je premijer i dodao da je fokus na srednjim i malim preduzećima u realnom sektoru.

Govoreći o ekonomskim prilikama u Crnoj Gori, predsjednik Marković je kazao da je ostvaren snažan ekonomski rast od oko pet odsto, smanjena nezaposlenost za oko osam odsto, povećan broj zaposlenih te da kroz rekordan Kapitalni budžet snažno unapređujemo sveukupnu infrastrukturu.


Vidi sve komentare