Marković sada sprema državnu listu terorista

Vijeće se posljednji put sastalo 14. februara kako bi razmatralo bezbjednosnu situaciju u, kako je pojašnjeno, kontekstu političkih izjava i poziva koji bi mogli dovesti do ugrožavanja građanskog mira i stabilnosti
114 pregleda 8 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Vlada Crne Gore, Foto: Gov.me
Ažurirano: 24.03.2017. 06:56h

Vijeće za nacionalnu bezbjednost od sada će Vladi predlagati i nacionalnu listu osoba koje su označene kao teroristi ili finansijeri terorista i terorističkih organizacija, odlučeno je juče na Vladi.

Nacionalna lista se sačinjava na osnovu predloga državnih organa ili organa druge države, ali i rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija ili akata međunarodnih organizacija čiji je Crna Gora član, navodi se u izmjenama Zakona o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora. Listu lica, kako se navodi, utvrđuje Vlada.

Vijeće za nacionalnu bezbjednost, kojim rukovodi premijer Duško Marković, dva puta godišnje će izvještavati skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu. Toliko puta će Vijeće i Odbor izvještavati i Biro za operativnu koordinaciju. Osim Markovića, članovi Vijeća su potpredsjednik Vlade i ministar pravde Zoran Pažin, ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar odbrane Predrag Bošković, ministar finansija Darko Radunović, ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović i direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić.

Vijeće se posljednji put sastalo 14. februara kako bi razmatralo bezbjednosnu situaciju u, kako je pojašnjeno, kontekstu političkih izjava i poziva koji bi mogli dovesti do ugrožavanja građanskog mira i stabilnosti. Na toj sjednici su učestvovali i vrhovni državni tužilac i glavni specijalni tužilac Ivica Stanković i Milivoje Katnić.

Izmjenama Zakona predviđeno je da u Birou za operativnu koordinaciju budu rukovodilac organizacione jedinice za vojno obavještajne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu odbrane i generalni direktor Direktorata za poslove nadzora u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Rad Biroa, kako se navodi, koordinira ĉčlan Vijeća koga odredi to tijelo.

Bonus video: