Marković: U Vladu pozivam sve osim DF

"Dakle tu prije svega mislim na URA-u, Demos, SDP, Demokrate. Moj poziv ne važi za DF. Jer oni imaju glavni cilj da dođu na vlast na, da kažem revolucionaran način, ne poštujući pravila demokratije, ne priznavajući institucije", precizirao je Marković
79 pregleda 236 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Duško Marković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.03.2017. 20:08h

Premijer Duško Marković ponovo je pozvao građansku opoziciju da uđe u Vladu a, kako je rekao, poziv važi za sve osim za Demokratski front (DF) jer oni imaju za cilj da dođu na vlast, ne poštujući pravila demokratije.

On je, povodom stotinu dana Vlade u emisiji "Živa istina" poručio da je Vlada na čijem je čelu uradila sve što je i obećala u predizbornoj kampanji.

"Ova Vlada nije imala ni dana vremena i prostora za političku i institucionalnu konsolidaciju. 2016. je bila obilježena stvaranjem uslova za fer izbore i stvaranjem uslova kako bi svi prihvatili taj rezultat izbora. Umjesto toga nastala je potpuna destrukcija ukupnog crnogorskog prostora i ambijenta koja se prije svega ogledala u bojkotu parlamenta", naveo je Marković, prenosi Radio AntenaM.

Prema njegovim riječima, jasno je da glavni cilj bojkota nije ponavljanje izbora već zaustavljanje crnogorskog puta u NATO.

Upitan na koga je tačno mislio kada je pozvao građanski dio opozicije da dođe u Vladu, Marković je odgovorio da misli na sve one koji žele dobro Crnoj Gori i nemaju ništa protiv njenog evroatlantskog puta.

"Dakle tu prije svega mislim na URA-u, Demos, SDP, Demokrate. Moj poziv ne važi za DF. Jer oni imaju glavni cilj da dođu na vlast na, da kažem revolucionaran način, ne poštujući pravila demokratije, ne priznavajući institucije«, precizirao je Marković.

Dodaje da razumije laičku javnost, pa čak i dio članstva partije kojoj pripada, da je ponuda opoziciji gubljenje vremena i pokazatelj slabosti.

"Ali ja tvrdim i mislim da nije, ovo je samo pokazatelj snage Vlade, jer pokazujemo time koliko smo jaki i otvoreni za saradnju. Dakle ovo nije poziv opoziciji da uđe u Vladu, nego prije svega da uđe u parlament, da kažu kako oni vide vladu pa da o tome razgovaramo, ali, kao što sam već rekao, glavni uslov je da se vrate u parlament gdje im je i mjesto", naveo je Marković.

On smatra da je jasno kojim se putem kreće Crna Gora i zašto je ponuđena saradnja opoziciji.

"Koliko god da ste jaki, koliku god podršku da imate, nije to to kada nemate široki konsenzus o ključnim pitanjima za zemlju. Nećemo dozvoliti nikome da nas skrene sa puta kojim smo krenuli a jasno poručujem da država nije slaba. Država Crna Gora će potpuno snažno odbraniti sve ono što joj pripada", kazao je Marković.

Jasno je, smatra on, da je na sceni prisutna organizovana kampanja, u koju je uložen veliki novac, a sve to s ciljem da budu kompromitovane crnogorske institucije.

"Mi smo svjesni toga, ali ne želimo i nećemo upadati u njihove zamke", poručio je Marković.

Vlada neće prihvatiti većinu preporuka MMF-a

On je kazao da većinu preporuka MMF-a neće prihvatiti,a majkama je poručio da će Vlada učiniti sve da im pomogne, ali da naknade ne može vratiti na prvobitni nivo.

"Taj zakon je u Skupštini izglasala nelegitimna većina i to je bila klasična politička trgovina. Taj zakon zahtijeva 74 miliona eura novog novca za taj program, sa ovim umanjenjem to je 51 i nešto. To je dakle opterećenje koje jednostavno država ne može da izdrži jer za to nema realnog osnova", pojasnio je Marković.

On je rekao da nijesu ukinuli nadoknade.

"Ako imate pravo da smanjite plate, da smanjite penzije, onda imate i pravo da smanjite i to, nijesmo ukinuli kao sto se pokušava ovdje predstaviti", rekao je Marković.

"Kriminal je kao bolest, a za bolest imate doktore, tako je i sa kriminalom"

Upitan da li je bio ozbiljan kada je ocijenio da je bezbjednosna situacija u zemlji odlična, Marković je pojasnio na šta je mislio.

"Mene novinar nije pitao konkretno za neku situaciju, već je pitanje upućeno meni onako u mimohodu bilo kakva je bezbjednosna situacija u Crnoj Gori i ja sam rekao da je odlična, jer, da li smo mi ugroženi? Da li je Crna Gora bezbjedna? Ja kažem da jeste. Mi nijesmo ugroženi", rekao je Marković.

Zna, kako je rekao, da je u posljednje vrijeme bilo više nekih situacija koje se tiču oblasti opšte sigurnosti i opšteg reda i mira.

"Tu smo imali nekih slabosti, ali, mi smo nizom kadrovskih i institucionalnih rješenja taj problem riješili i značajno promijenili situaciju", rekao je Marković i dodao da je kriminal kao bolest.

"Kriminal je kao bolest, a za bolest imate doktore, tako je i sa kriminalom", naveo je Marković.

"Stoltenberg radi na ratifikaciji isto kao i crnogorska Vlada"

Govoreći o NATO-u, Marković je kazao da generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg radi na ratifikaciji isto kao i crnogorska Vlada.

On je objasnio da crnogorska Skupština ne mora da čeka preostale tri države članice i njihovu ratifikaciju da bi ratifikovala Protokol.

"Tu nema pravila, nema ograničenja. Dakle, Crna Gora ne mora da čeka svaku ratifikaciju, može, različito od procjene ili okolnosti da to uradi i ranije ako bi nas tajming tjerao na to", rekao je Marković.

Važno je, dodao je on, da se preostale tri ratifikacije obave u najkraćem roku, samo još jedno naimenovanje iz kabineta predsjednika SAD-a, Donalda Trampa je prije našeg pitanja na dnevnom redu.

"Španija je takođe tu proceduru započela. Kod Holandije je slučaj sa njihovim procedurama, ne sa nama, ali vjerujem da će te procedure biti uklopljene u naš ukupni okvir", naveo je Marković.

On je dodao da je svakako događaj u crnogorskoj Skupštini skopčan sa dopunskim bezbjednosnim rizicima u Crnoj Gori.

"Ja sam sasvim siguran da će taj trenutak u parlamentu, kad god se on desi biti razlog da antinato snage i snage destrukcije pokažu svoje političko raspoloženje, a možda to raspoloženje bude nosilo neke bezbjednosne rizike. Ono što želim da kažem je da takve vrste ponašanja neće biti tolerisane", poručio je Marković.

Bonus video: