Marković uključio Vladu u izbornu kampanju

Opozicija i NVO kritikuju učešće premijera na promotivnim skupovima DPS-a
68 pregleda 7 komentar(a)
Duško Marković, Foto: DPS
Duško Marković, Foto: DPS
Ažurirano: 23.05.2018. 19:28h

Porukama da će bez promjene vlasti državna ulaganja u Kolašin biti bez efekta premijer Duško Marković je zloupotrebio položaj i uključio Vladu u izbornu kampanju, smatraju u civilnom sektoru i opoziciji. Marković je na promotivnom skupu Demokratske partije socijalista (DPS) u Kolašinu kazao da će državna ulaganja ostati bez odjeka i efekta ako se u Kolašinu ne promijeni vlast.

Predsjednik Upravnog odbora Instituta alternativa (IA) Stevo Muk smatra da je premijer time dao institucionalnu prednost partiji u kojoj pokriva mjesto zamjenika predsjednika.

“Umjesto da se sa stidom ogradi od nepočinstava ranije vlasti DPS i grupe građana u Kolašinu, premijer obilazi opozicione opštine i šalje prijetnje da ako DPS ne bude na vlasti u tim opštinama, neće biti vladine podrške razvojnim projektima. Valjda vlada ima obavezu da ravnopravno sarađuje sa svim opštinama bez obzira ko je u njima na vlasti, a nije poznat slučaj da je neka ”opoziciona” opština odbila vladine projekte i podršku. Uključivanje predsjednika vlade na ovaj način u izbornu kampanju na lokalnom nivou predstavlja zloupotrebu ustavne funkcije i nedemokratsku praksu kojom se daje ”institucionalna prednost“ jednoj partiji”, kazao je Muk.

Marković je na skupu u Kolašinu poručio i da se ne smije dozvoliti da “neodgovrna politika i pojedinci zaustave razvoj Kolašina”. “Za četiri godine mandata nijesu ništa uradili u pogledu izgradnje komunalne infrastrukture i stvaranja razvojnih pretpostavki. Jasno je da u tom ambijentu nema razvoja, i da će svaki investitor pobjeći od barijera i nesigurnosti koju je aktuelna vlast kreirala”, kazao je on, navodeći da će se, ukoliko DPS osvoji vlast u tom gradu, graditi ski centar, mali hoteli i ugostiteljski objekti, farme i prerađivački pogoni.

Član predsjedništva Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković kazao je da je bivša vlast u Kolašinu, koju je činila DPS, onemugućila infrastrukturna ulaganja jer je ostavila 10,5 miliona eura duga.

“Dobro je što Marković za razliku od Mila Đukanovića ne misli da je vlast u Kolašinu izdajnička. Očigledno je i njemu jasno da nijesu izdajnici oni koji za nekadašnji dnevni trošak DPS-a funkcionera danas svim učenicima kupe udžbenike ili lap-topove. Umjesto da se uloži u infrastrukturu, građani danas vraćaju ono što je uloženo u DPS funkcionere. Od praznih predizbornih obećanja Kolašinci će imati koristi taman koliko Mojkovčani od sjedišta Skijališta Crne Gore ili Cetinjani od fabrike čokolade”, kazao je Zeković.

Podsjećajući da su osim premijera uoči lokalnih izbora u 12 opština učestale i posjete ostalih članova Vlade u kojima se obećavaju ulaganja, potpredsjednik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica smatra da je “ministarski aktivizam odraz nemoći i odsustva razvojne vizije”.

“Aktuelnu vlast odlikuje pogled koji seže do sljedećih izbora. Opredjeljenje da se osvoji glas, a ne da se stvaraju javna dobra i permanentno bude na usluzi građanima. Sasvim je jasno da čim se uključuju u kampanju predsjednik Crne Gore i premijer, da su vladajuće partije u velikom zaostatku. O tome i najbolje svjedoči drastičan pad DPS-a u Plužinama. Aktuelna vlast je uvela državu u duboku ekonomsku i institucionalnu krizu, tako što je umjesto otvaranja fabrika stvarala tajkune i tako što je umjesto izgradnje sistema etablirala ličnu vlast jednog čovjeka i jedne partije. Računi dolaze na naplatu”, kazao je Koprivica.

Kad Milo obeća radna mjesta, skače nezaposlenost

Koprivica tvrdi da u učinke aktuelne vlasti niko ne vjeruje, ističući da Crna Gora ima najvišu stopu nezaposlenosti i najviši stepen uvozne zavisnosti u regionu.

“Izlišna su nova obećanja o razvoju bilo Kolašina, Podgorice ili bilo kog drugog grada i države u cjelini. Pokazali su oni sve svoje “razvojne planove”, i šta se može od njih i očekivati drugo osim sijanja lažnih obećanja kao što je ono Đukanovićevo o 40 hiljada novih radnih mjesta, nakon čega je skočila stopa nezaposlenosti za 7 odsto. Ako se vidi barometar političkog raspoloženja, ne čudi ministarski aktivizam kao glavno oruđe DPS-a. Očigledno su svjesni da ih na lokalnim izborima čeka sudbina kao u Budvi, Kotoru, Herceg Novom i Beranama”, smatra Koprivioca.

Bonus video: