Marković zvaničnicima NATO-a pohvalio Katnića

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, posjetu NAC-a ocijenio najznačajnijom u odnosima Crne Gore i NATO-a, navodeći da je momenat ključan posebno ako se uzme u obzir da države članice u decembru donose odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.10.2015. 19:57h

Intenzivirani i fokusirani dijalog pokazao se kao veliki uspjeh, a sprovedene reforme u Crnoj Gori osiguravaju dostizanje NATO standarda, ocijenio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u razgovoru sa crnogorskim zvaničnicima.

On se danas, u okviru posjete Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) Crnoj Gori sastao sa predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem, potpredsjednicima Vlade Duškom Markovićem i Igorom Lukšićem kao i ministarkom odbrane Milicom Pejanović-Đurišić.

Stoltenberg je, kako je saopšteno iz Vujanovićevog kabineta, ocijenio da se intenzivirani i fokusirani dijalog pokazao kao veliki uspjeh, a doprinio je i snaženju partnerstva.

“Ocijenio je da dosadašnje sprovedene reforme u Crnoj Gori osiguravaju dostizanje NATO standarda, te da je postignut napredak koji ohrabruje”, kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, istakao da Crna Gora treba da nastavi sa reformama u ključnim oblastima, kako bi države članice na osnovu ostvarenih rezultata mogle da donesu odluku krajem godine.

Stoltenberg je, dodaje se, konstatovao da je vidljiv progres koji Crna Gora ostvaruje u ključnim oblastima, i rekao da ohrabruje njihov nastavak, posebno u oblasti jačanja podrške.

“Istakao je da će posjeta NAC-a biti prilika za neposredno upoznavanje ambasadora sa sprovedenim reformama, te da će zajedno sa Izvještajem o napretku, biti osnov za donošenje odluke o upućivanju poziva krajem godine”, kaže se u saopštenju.

Vujanović je izrazio zadovoljstvo prvom posjetom NAC-a Crnoj Gori, koja je, kako je ocijenjeno jasan pokazatelj podrške država članica NATO-a integraciji Crne Gore u Alijansu.

“Istakao je i posebnu zahvalnost Stoltenbergu a za lični doprinos ovom procesu od ključnog značaja za Crnu Goru”, kaže se u saopštenju.

Vujanović je kazao da su svi crnogorski državni organi, kao i subjekti koji podržavaju evro-atlantske integracije, posvećeni procesu i nastaviće sa aktivnom promocijom vrijednosti NATO-a.

“U kontekstu jačanja podrške javnog mnjenja, ukazao da je došlo do povećanja podrške za članstvo Crne Gore u NATO, čemu je doprinijela i prethodna posjeta generalnog sekretara, kao i intenzivne aktivnosti koje sprovodi naša zemlja”, dodaje se u saopštenju.

Vujanović je, kako se navodi, na toj liniji, a imajući u vidu postignuti napredak tokom intenziviranog i fokusiranog dijaloga, izrazio očekivanje da će Crna Gora dobiti poziv za članstvo u NATO u decembru ove godine, što bi, navodi se, bilo od izuzetne važnosti ne samo za Crnu Goru već za cijeli region zapadnog Balkana.

Marković je, kako je saopšteno iz Vlade, posjetu NAC-a ocijenio najznačajnijom u odnosima Crne Gore i NATO-a, navodeći da je momenat ključan posebno ako se uzme u obzir da države članice u decembru donose odluku o upućivanju poziva Crnoj Gori.

“Marković je sagovornika upoznao sa reformama u sektorima odbrane i bezbjednosti, kao i preduzetim aktivnostima u cilju jačanja kapaciteta za jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korpucije, posebno ističući formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i rezultate koji su postignuti nakon toga”, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da je Marković saopštio i rezultate posljednjeg istraživanja javnog mnijenja, informišući o preduzetim aktivnostima i planovima za naredni period.

Galerija

Bonus video: