Markoviću poklanjali bumerang, krstove, globus i knjige

Premijer Marković prošle godine dobio 47 poklona, za sebe zadržao nalivpero koje mu je poklonio predsjednik CANU Dragan Vukčević
168 pregleda 17 komentar(a)
Duško Marković, Reks Tilerson, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Reks Tilerson, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.04.2018. 06:21h

Premijer Duško Marković u toku 2017. godine dobio je 47 poklona, a najvrednije što je dobio su globus vrijedan 1.500 eura i knjige koje su mu uručene prilikom posjete prošlogodišnjem sajmu knjiga, kada je dobio od Univerziteta Crne Gore, Istorijskog instituta Crne Gore, Centralne narodne biblioteka “Đurđe Crnojević”, Izdavačke kuće "CID", Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva, Izdavačke kuće "Nova knjiga", Izdavačke kuće "Laguna" knjige u vrijednosti od 1.500 eura.

Markoviću su tada, između ostalih, uručena djela Ognjena Spahića, Anta Tomića, Miloša Crnjanskog, Veselina Vukotića, Orhana Pamuka, Iva Andrića... Globus vrijedan 1.500 eura Markoviću je poklonio ambasador pokreta “Global citizen” Arman Arton.

Marković je od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića dobio ekskluzivno kožno izdanje knjige “Srbija od zlata jabuka”, procijenjeno na 100 eura, a od predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denisa Zvizdića, monografiju "Svjetlost Evrope u Bosni i Hercegovini", procijenjenu na 80 eura.

Predsjednik Mađarske Janoš Ader Markoviću je poklonio srebrnu kovanicu vrijednu 100 eura, dok je od premijera Mađarske Viktora Orbana dobio kofer sa porculanskim setom koji čine čaše, tanjiri i čajnik, vrijedan 150 eura. Šef diplomatije Mađarske Peter Sijarto Markoviću je poklonio fudbalski dres vrijedan 60 eura.

Princ Albert od Monaka Markoviću je prošle godine poklonio Grimaldi viteza oslikanog na porcelanskom tanjiru i maramu, vrijedne 150 eura. Marković je na poklon prošle godine dobio i oslikani bumerang i to od ambasadorke Australije Džulije Fini. Bumerang je procijenjen na 70 eura. Marković je poklon dobio i od svog partijskog kolege, tadašnjeg predsjednika Opštine Bijelo Polje, Aleksandra Žurića, koji je Markoviću poklonio umjetničku sliku vrijednu 300 eura.

Predsjednik Albanije Edi Rama Markoviću je darovao uramljena zlatna krila, koja su, prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) procijenjena 100 eura. Šef diplomatije Luksemburga Žan Aselborn premijeru je uručio porcelanske figure ptica koje vrijede 150 eura, dok je Marković od ambasadora Japana Điućija Takahare dobio “Wajinamuri” postolje za mirisne svijeće, oslikano tradicionalnom japanskom metodom lakiranja, koje vrijedi 70 eura.

Marković je na poklon dobio i zlatnu repliku krsta svetog Vladimira vrijednu 150, koji mu je prošle godine uručila direktorka Turističke organizacije Bar Neda Ivanović, koja je premijeru poklonila i umanjenu repliku istog krsta, vrijednu 25 eura.

Direktor Luke Bar Zarija Franović, premijeru je uručio šahovsku tablu kojoj se, kako se navodi u registru poklona, nalaze i otvarači za piće.

Marković je od domaćinstva Kurti na poklon dobio umjetničku sliku vrijednu 200 eura, a od predsjednika Opštine Ulcinj Nazifa Cungua, maketu broda vrijednu 100 eura.

Premijer Makedonije Zoran Zaev uručio mu je ručno izrađenu, uramljenu zlatnu ritualnu masku i monografiju o Makedoniji, vrijedne 150 eura, a premijer je na poklon dobio i pozlaćenu repliku budističkog hrama vrijednu 200 eura, i to od Sun Zijua, predsjednika kineske kompanije “China Communications constructions company”. Jedini poklon koji je premijer prijavio kao ličnu, a ne državnu svojinu, je nalivpero koje je dobio od predsjednika Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Dragana Vukčevića.

Ukupna vrijednost svih poklona koje je Marković prijavio ASK-u je 7.325 eura.

Tilersonov poklon polomljen

Bivši državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Reks Tilerson, Markoviću je poklonio stakleni držač za svijeće i svijeću, a u registru kartona se navodi da je taj poklon, vrijedan 40 eura, polomljen u transportu.

Potpredsjednik SAD Majk Pens, Markoviću je prilikom posjete Crnoj Gori poklonio vazu procijenjenu na 150 eura.

Brajović dobio zvono i tradicionalni srpski peškir

Predsjednik parlamenta Ivan Brajović za 2014. prijavio je 52 protokolarna poklona čija je ukupna vrijednost 8.860 eura. Brajović je, između ostalog, dobio srebrno zvono-signalizator od predsjednice parlamenta Bugarske Cvete Karajančeve, bronzanu figuru sa ugraviranim EU parlamentom od predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, te uramljenu minijaturu etno mreže i tradicionalni srpski peškir od premijerke Srbije Ane Brnabić.

Brajović je najvrednije poklone dobio od ambasadora Katara, Šeika Mubarak Bin Fahad Al Tanija. Katarski šeik predsjedniku crnogorske Skupštine poklonio je figuru broda u zlatnoj boji vrijednu 500 eura i monografiju “Qatar... Development has story” vrijednu 150 eura.

Brajović je sve poklone prijavio kao državnu svojinu, a u registru nema podatka da je dobio bilo kakav lični poklon.

Bonus video: