Marović pred referendum želio Bulatovića i Đukanovića u vladi pomirenja

Polt piše da se sa Marovićem sastao na njegov poziv i da su razgovarali o modalitetima crnogorskog referenduma
112 pregleda 0 komentar(a)
Bulatović Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Bulatović Marović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 12.09.2011. 08:28h

Bivši predsjednik Srbije i Crne Gore (SiCG), a trenutni potpredsjednik DPS-a, Svetozar Marović smatrao je da su vlast i opozicija pred referendum trebalo da potpišu tajni sporazum oko formiranja vlade nacionalnog pomirenja nakon glasanja za nezavisnost.

To piše u depeši koju je poslao 17. februara 2006. američki ambasador u Beogradu Majkl Polt, a objavio je Vikiliks.

U povjerljivoj depeši, Polt piše da se sa Marovićem sastao na njegov poziv i da su razgovarali o modalitetima crnogorskog referenduma. Predsjednik SCG je prenio i detalje svog sastanka sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom.

"Marović je rekao ambasadoru da je Lajčaku kazao da će ohrabriti (Mila) Đukanovića i (Predraga) Bulatovića da potpišu “tajni dogovor” prije glasanja kojim se predviđa formiranje vlade nacionalnog pomirenja na narednim izborima, bez obzira na ishod, kako bi se osigurala stabilnost nakon referenduma", napisao je Polt.

On je dodao da je Marović najavio da će srpskom premijeru Vojislavu Koštunici, kao dio scenarija nezavisnosti, predložiti da se saglasi sa ranijim Đukanovićevim predlogom o “uniji nezavisnih država” kao dodatnoj mjeri koja bi osigurala stabilnost u Crnoj Gori nakon nezavisnosti.

"Ambasador je opomenuo Marovića da bi prodavanje mnogih od njegovih predloga bila teška borba. Đukanović neće biti oduševljen idejom “velike koalicije” kad on ima prednost. Bulatović će biti snažno pritisnut da odustane od opcije bojkota kao svojeg najmoćnijeg pregovaračkog instrumenta. Koštunica je već apsolutno protiv bilo kakve postreferendumske unije sa nezavisnom Crnom Gorom", navodi se u depeši.

Polt je, piše u dokumentu, pozdravio jasno i kreativno razmišljanje predsjednika SiCG o ovom pitanju: “Marovićevi predlozi, iako su neki previše ambiciozni, pogađaju u srce uslova za uspješan referendum: obje strane moraju vjerovati da imaju pristojnu šansu da pobijede kako bi učestvovali u trci i izbjegli nestabilnost nakon rezultata”.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: