Marović: Za pronevjere Vučinović postoji obilje dokaza

Marović tvrdi da je Vučinovićeva pronevjerila oko 400.000 eura
105 pregleda 5 komentar(a)
Mato Marović, Foto: Siniša Luković
Mato Marović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 02.12.2017. 16:44h

Postoji više nego dovoljno dokaza da su predsjednica Marija Vučinović i njeni saradnici pronevjerili gotovo 400.000 eura iz kase Hrvatske građanske inicijative, kazao je podnosilac krivične prijave Mato Marović.

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naložio je kotorskom tužilaštvu da poslije četiri godine ponovo ispita prijavu o navodnim zloupotrebama u HGI.

"Zadovoljan sam što je napokon neko u tužilačkoj organizaciji sa pažnjom pristupio ovom predmetu u kome postoji obilje dokaza o malverzacijama sa stotinama hiljada eura državnog novca iz stranačke kase HGI. Stojim na raspolaganju nadležnim institucijama sa svim svojim saznanjima i dokazima“, kazao je Marović juče za "Vijesti".

On je poslije sukoba sa predsjednicom i ministarkom bez portfelja 2012. napustio HGI, a sada je aktivan u Socijaldemokratama.

Prema krivičnoj prijavi, Vučinovićeva je u periodu od 2007. do 2011. pronevjerila skoro 400.000 eura stranačkog novca, koje je podijelila sebi i svojim saradnicima, prethodno ga iz kase podigavši na osnovu falsifikovanih putnih naloga.

Međutim, zamjenica kotorskog tužioca Ljiljana Milić je poslije saslušanja Vučinovićeve i svjedoka, kao i nalaza dva finansijska vještaka, u oktobru 2013. godine odbacila prijavu.

Marović je kao glavne saradnike Vučinovićeve označio bivšu poslanicu Ljerku Dragičević i člana Predsjedništva HGI Zvonimira Dekovića.

"Osim za sebe, oni su taj novac koristili i za svojevrsnu kupovinu birača. ODT-u sam još prije četiri godine skrenuo pažnju da treba da provjeri dva računa u Atlasmont banci, od kojih je jedan bio na ime Vučinovićeve i gdje je ona svojevremeno oročila 14.000 eura stranačkog novca, ali to tada nije urađeno”, kazao je Marović, podsjećajući i na više puta ponovljene nalaze revizije finansijskog poslovanja HGI od strane Državne revizorske institucije a u kojima je navođeno više primjera nepoštovanja zakona i kontroverznog raspolaganja sredstvima iz stranačke kase.

VDT ni nakon skoro mjesec dana nije odgovorilo na pitanja "Vijesti” dali su i što konkretno do sada preduzeli u vezi sa izvještajem DRI koja već godinama konstatuje da se u HGI preko pisanja putnih naloga i davanja dnevnica za navodna službena putovanja u privatne džepove izvlači gotovina iz stranačke kase.

DRI je u gotovo svim svojim dosadašnjim izvještajima o reviziji poslovanja HGI konstatovala da dokumentacija o pravdanju tih troškova najčešće ne postoji ili je manjkava, kao i da su stranačkim funkcionerima u nekoliko navrata isplaćivane naknade bez da su na njih plaćeni porezi i doprinosi.

Pored ostaloga, DRI je utvrdila da je HGI 2011. jednom od svojih funkcionera koga nisu imenovali u izvještaju, isplatila čak 10.562 eura novca poreskih obveznika Crne Gore a na osnovu "dnevnica i korišćenja sopstvenog vozila u službene svrhe".

"Da su ovakvi nalazi državne revizije bili, na primjer, u slučaju Demokratskog fronta, ne sumnjam da bi svi njegovi funkcioneri već bili pohapšeni, ali kada je HGI u pitanju, Tužilaštvo do sada nije reagovalo, što je zaista teško razumjeti“, kazao je nezvanično "Vijestima" sagovornik iz vrha DRI.

Bonus video: