Martinović: Marković steže kaiš narodu, a uhljebljuje partijske poslušnike

"Javne finansije su nestabilne, a Marković i njegova Vlada povećavaju sebi naknade za učešća u raznim komisijama i odborima..."
64 pregleda 4 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Vladimir Martinović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 26.09.2017. 12:16h

Da Vlada zloupotrebljava svoja ovlašćenja dokazuje broj državnih sekretara koje postavlja, a čiji je broj narastao na 19, smatra Vladimir Martinović, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

"Kako zakonom nije jasno određeno koliki je broj državnih sekretara potrebno i dozvoljeno postaviti, tako Marković zadovoljava političke apetite svojih koalicionih partnera i vlastite partije. Marković je očito dobar na riječima i puna su mu usta raznoraznih reformi, samo što od njegovih reformi u najvećem broju slučajeva, danak plate osiromašeni građani Crne Gore. Jasno je da Marković, dok steže kaiš narodu, uhljebljuje partijske vojnike i poslušnike. Iz istog se izvodi zaključak da on i Vlada koju vodi sigurnim korakom nastavljaju učvršćivati partijsku, a ne pravnu i evropsku državu", navodi Martinović.

On postavlja pitanje: kako to da je pored ministara, pomoćnika ministara i razno raznih direktora direktorata, Vladi i ministarstvima potreban toliki broj državnih sekretara.

"Učinke njihovog rada očito vidi samo Marković i partija kojoj pripada. Njihov broj je za poslednje četiri godine povećan tri puta, što je apsurdno. Javnosti se moraju položiti računi ili makar, ako ima zrno političke odgovornosti, Marković bi trebalo da kaže, koja su njihova zaduženja i obaveze, i da dostavi učinke navodnog rada za koji su debelo plaćeni od poreskih obveznika. Ako Marković to ne učini, uz detaljan izvještaj njihovog rada, jasno je da su državni sekretari u najvećem broju budžetski paraziti koji samo opterećuju ionako preopterećen državni budžet. Rijetki su izuzeci, kao gospođa Marina Vujačić, koji svojim zalaganjem, stručnim i moralnim kvalitetima opravdavaju poziciju na kojoj se nalaze."

Martinović dodaje da Marković mora znati da dvostruki aršini nikad nijesu dali dobre rezultate.

"Javne finansije su nestabilne, a on i njegova Vlada povećavaju sebi naknade za učešća u raznim komisijama i odborima, i dodjeljuju bonuse po raznim osnovama. Daleko je to od evropskih standarda i vrijednosti. Očito je da će Marković reforme koje najavljuje u državnoj administraciji usmjeriti ka običnim radnicima i činovnicima, što je njemu dobro poznat metod, dok će, s druge strane, nagrađivati partijske poslušnike sa po više od 1000 eura plate za nerad. Isto kao što je udario na majke i sirotinju, ubrzo će tako udariti i na one najranjivije u državnoj upravi. Dok sa jedne strane konstantno raste broj zaposlenih u javnoj upravi, sa druge strane opada broj zaposlenih u privredi. To je pokazatelj da ova vlast nema ideja za razvoj privrede, za razvoj malih i srednjih preduzeća, već jedino što zna jeste da partijske vojnike dobro uhljebi na državnim jaslama", dodaje se u saopštenju.

"Najbolji rezultat učinka takve politike su podaci stanja na sjeveru, gdje je sve devastirano i uništeno. Nije teško zaključiti da i ova kao prethodna Vlada njegovog partijskog šefa Đukanovića, vodi rasipničku politiku kojoj su na prvom mjestu lični i partijski, a ne opšti interesi, tako da se slobodno može kazati da je ovo Vlada kontinuiteta pohare državnog novca i resursa", zaključuje Martinović.

Bonus video: