Martinović: Zbog potpisa brinu "sateliti"

Novim izbornim pravilima se od građana praktično traži da javno glasaju u OIK-u
58 pregleda 11 komentar(a)
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Vladimir Martinović, Foto: Demokrate
Ažurirano: 04.09.2015. 16:48h

Uvođenje obaveze prikupljanja potpisa za predaju izbornih lista pred Opštinskom izbornom komisijom (OIK) smanjiće šanse satelitskim partijama da učestvuju na izborima, ali i povećati pritisak na opoziciju i njene birače, ocijenili su u Demokratskoj Crnoj Gori i građanskom pokretu URA.

Izbornim zakonom predviđeno je da partije koje žele da učestvuju na izborima pred OIK-om treba da prikupe 0,8 odsto potpisa upisanih birača, što je oko 4.100 građana. Potpredsjednik Demokrata Vladimir Martinović smatra da ta odredba postavlja prepreku neozbiljnom političkom djelovanju i vodi konsolidaciji stranačkog sistema. “Moram upozoriti sve političke subjekte da bi svako eventualno brisanje ovog člana, išlo direktno na ruku Demokratskoj partiji socijalista kojoj bi na taj način bilo omogućeno da instruiše veliki broj satelitskih partija koje gotovo i da ne postoje, osim na papiru, kako bi došlo do zbunjivanja biračkog tijela, rasipanja glasova i značajnog sužavanja besplatnog medijskog prostora saglasno Zakonu”, kazao je Martinović.

Iako bi potpisivanje pred OIK-om moglo otežati prijavu lista partijama sa slabijom infrastrukturom, funkcioner građanskog pokreta URA Miloš Konatar istiće da je novo izborno pravilo gušenje slobode građana.

“Od građana se praktično traži da javno glasaju, iako smo svi svjesni kakve sve posljedice zbog toga građani mogu trpjeti u našem društvu. Jasno je da stranke u vlasti, ali i pojedinci u opoziciji imaju strah od novih i nadolazećih reformskih i građanskih snaga. Mi ovaj način skupljanja potpisa vidimo kao još jedan pokušaj zadržavanja postojećih privilegija i pozicija za više manje iste aktere na političkoj sceni u proteklih 25 godina”, kazao je on, navodeći da prikupljanje potpisa neće predstavljati problem za pokret URA koji, kako je kazao, jača infrastrukturu.

Bonus video: