Mas: Reforme u ključnim oblastima preporučiće Crnu Goru za članstvo u EU

Susret potpredsjednika Markovića i ministra Masa bio je prilika da se načelno dogovori intenziviranje saradnje dva resora
1 komentar(a)
Duško Marković, Hajko Mas, Foto: Vlada Crne Gore
Duško Marković, Hajko Mas, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 10.06.2014. 17:35h

Crna Gora je na dobrom putu kad je riječ o ključnim reformama u oblasti jačanja vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije koji će je preporučiti punopravnom članstvu u Evropskoj uniji EU, a Njemačka će nastaviti da podržava evropski put Crne Gore, kazao je njemački ministar pravde i zaštite potrošača Hajko Mas na sastanku sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Susretom sa Masom otpočela je zvanična jednodnevna posjeta Markovića Berlinu.

Marković je izrazio zadovoljstvo kontinuitetom kontakata između dvije zemlje kako na političkom tako i na projektnom planu i informisao kolegu o ključnim aktivnostima, planiranoj dinamici i daljim očekivanjima naše zemlje u ostvarivanju svojih evropskih aspiracija.

"On je zahvalio na podršci koju Ministarstvu pravde naše zemlje pruža Ministarstvo pravde SR Njemačke u oblasti reforme crnogorskog pravosudnog sistema i podcrtao aktivnosti Fondacije za međunarodnu pravnu saradnju uz čiju podršku je angažovan i gospodin Mihael Hausner, bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde Tirginije, sada u svojstvu savjetnika crnogorskog ministra pravde“, saopšteno je iz ministarstva pravde.

Nakon susreta, dva ministra su potpisali Zajedničku izjavu o pravnoj saradnji između ministarstava pravde dvije zemlje.

Oni su se saglasili da je ovakav dokument osnova za definisanje, a potom i realizaciju konkretnih zajedničkih projekata, kako na bilateralnom planu tako i u kontekstu izazova sa kojima se Crna Gora suočava u ključnim pregovaračkim poglavljima.

Susret potpredsjednika Markovića i ministra Masa bio je prilika da se načelno dogovori intenziviranje saradnje dva resora koja će, između ostalog, obuhvatiti dalju edukaciju pravosudnog kadra.

Marković se u Berlinu susreo i sa savjetnikom kancelarke Angele Merkel za evropske poslove Nikolasom Mejerom Landrutom.

Mejer Landrut je saopštio da je Crna Gora na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji ostvarila značajne rezultate koji se ne ogledaju samo u normativnoj i institucionalnoj reformi, već u faktičkim promjenama na terenu, odnosno u jačanju bilansa ostvarenih rezultata.

"Kad je riječ o evroatlantskoj integraciji naše zemlje, zajednički je konstatovano da je Crna Gora uspješno ispunila kriterijume iz svog programa pristupanja sjevernoatlantskoj alijansi te da je zbog toga optimizam sa kojim Crna Gora očekuje septembarski samit NATO u Velsu opravdan“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Posebna tema razgovora bila je regionalna saradnja zemalja Zapadnog Balkana. Mejer Landrut pohvalio je rezultate te saradnje, a jačanje međudržavnog povjerenja na tom prostoru ocijenio značajnim i sa aspekta regionalne stabilnosti i bezbjednosti.

U tom kontekstu, sagovornici su pozdravili održavanje Konferencije o Zapadnom Balkanu koja će 28. avgusta tekuće godine okupiti predsjednike vlada država regiona u Berlinu.

Bonus video: