Mašulović: Crna Gora ostaje posvećena reformi sektora odbrane

Mašulović je istakao i da kompleksnost savremenih asimetričnih i nekonvencionalnih izazova i prijetnji zahtijeva zajednički sveobuhvatan i multidisciplinarni pristup
1 komentar(a)
Crna Gora u susret članstvu u NATO – unutrašnje, regionalne i međunarodne implikacije, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Crna Gora u susret članstvu u NATO – unutrašnje, regionalne i međunarodne implikacije, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 23.09.2016. 10:34h

Crna Gora ostaje posvećena reformi sektora odbrane, kako bi dostigla najvažniji spoljno-politički prioritet - potpunu integraciju u evropske i evroatlantske strukture, poručio je generalni direktor Direktorata za politiku odbrane, Ivan Mašulović.

Mašulović je danas otvorio radionicu Radne grupe „Regionalna stabilnost u Jugoistočnoj Evropi“, Konzorcijuma Partnerstva za mir, koja se održava u Budvi.

Radionica nosi naziv „Crna Gora u susret članstvu u NATO – unutrašnje, regionalne i međunarodne implikacije“.

Mašulović je, kako je saopšteno iz Ministarstva odbarene, istakao da je Crna Gora i prije obnove nezavisnosti imala jasnu viziju svoje budućnosti, i da danas predstavlja stabilnu državu, koja njeguje vrijednosti savremenih demokratskih društava.

“Crna Gora ostaje posvećena reformi sektora odbrane, u cilju dostizanja svojih najvažnijih spoljno-političkih prioriteta, a to je potpuna integracija u evropske i evroatlantske structure”, rekao je Mašulović.

On je naglasio da je poziv za članstvo u NATO najbolja potvrda kvaliteta svega što je urađeno tokom protekle decenije i izrazio uvjerenje da će Crna Gora kao 29. članica Alijanse značajno doprinijeti razvijanju stabilnijeg i bezbjednijeg regiona.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je snažno posvećenja jačanju saradnje sa međunarodnim partnerima, jer se samo zajednički možemo izboriti s brojnim izazovima i prijetnjama sa kojima se Evropa danas suočava.

Mašulović je istakao i da kompleksnost savremenih asimetričnih i nekonvencionalnih izazova i prijetnji zahtijeva zajednički sveobuhvatan i multidisciplinarni pristup.

Radionicu organizuje Atlantski savez Crne Gore, u saradnji sa Direktoratom za bezbjednosnu politiku pri Ministarstvu odbrane i sporta Austrije, Akademijom državne bezbjednosti Austrije u Beču, kao i PfP Konzorcijumom.

Cilj radionice bio je analiza dešavanja na Zapadnom Balkanu proteklih decenija, sa fokusom na Crnu Goru i njena dostignuća na putu ka punopravnom članstvu u NATO, kao i uticaju na cijeli region.

U radionici su učestvovali eminentni stručnjaci i eksperti iz NATO, Sjedinjenih Američkih Država, Albanije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Austrije, Turske, Rusije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Bonus video: