Matica Boke: Čuvamo bokelje od pritisaka

Matica Boke nije pozvala stanovnike Boke da se na popisu izjasne kao Bokelji niti na to ima pravo, već je pozvala sve građane Boke da se slobodno izjasne.
92 pregleda 0 komentar(a)
Boka, Foto: Arhiva Vijesti
Boka, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.03.2011. 20:10h

Matica Boke nije pozvala stanovnike Boke da se na popisu izjasne kao Bokelji niti na to ima pravo, već je pozvala sve građane Boke bez obzira na nacionalnu pripadnost da se slobodno izjasne na popisu o nacionalnoj pripadnosti i jeziku kojim govore.

To se navodi u reagovanju predsjednika Skupštine Matice Boke Đorđija Pribilovića na tekst “Predlažu da se pišu kao Bokelji” objavljen u jučerašnjem broju “Vijesti”.

“Suština i duh obraćanja javnosti “Matice Boke” bila je ukazivanje na nedopustivu kampanju pritisaka na građane uoči predstojećeg popisa u Crnoj Gori, što je u direktnoj suprotnosti sa praksom u demokratskim zemljama”, navodi se u reagovanju.

Piše i da je “osnovna i jedina logična i poštena determinanta za izjašnjavanje o naciji i jeziku Bokelja jeste da su oni što su bili njihovi preci, bilo kojoj naciji pripadali i bilo kojim jezikom govorili”.

“Zato je Matica Boke i izrazila spremnost da stane u zaštitu svakog pojedinačnog slučaja u kome se narušava ovakvo opredjeljenje”, stoji u reagovanju.

Bonus video: