Mato Marović: Policija mi zabranila da uđem kod Josipovića

“Svi građani su ušli, iako ih policajac na vratima nije poznavao, a mene znaju, pa je vjerovatno dobio zadatak da me ne pusti unutra"
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2013. 13:50h

Bivši visoki funkcioner Hrvatske građanske inicijative (HGI) i predstavnik građana koji traže povratak zemlje u kompleksu “Montepranzo” Mato Marović optužio je juče policiju da mu je zabranila da uđe na skup organizovan u Domu kulture u Donjoj Lastvi, kod Tivta povodom posjete predsjednika Hrvatske Iva Josipovića predstavnicima hrvatske manjine.

Marović se po završetku skupa obratio predsjedniku Crne Gore Filip Vujanoviću i Josipoviću nakon što su dali izjave medijima u dvorištu, navodeći da “nije istina da nam je sve dobro” i “da u Crnoj Gori jedino Hrvatima ne vraćaju imovinu”.

“Svi građani su ušli, iako ih policajac na vratima nije poznavao, a mene znaju, pa je vjerovatno dobio zadatak da me ne pusti unutra. To dovoljno govori o odnosu vlasti prema Hrvatima. Puštaju one koji obmanjuju i Zagreb i Evropu kako je nama ovdje navodno sve odlično, a oni koji se ne žele saginjati nisu poželjni”, kazao je za “Vijesti” Marović

On je podsjetio da je svojevremeno tužilaštvu podnio krivičnu prijavu protiv predsjednice HGI Marije Vučinović i njenih najbližih saradnika zbog sumnje da su izvršili pronevjeru stranačkih sredstava koje se mjere stotinama hiljada eura, ali da je “sve to zataškano”.

Zaboravili na Vučinović

Na pitanje “Vijesti” da li se u razgovorima sa Vujanovićem dotakao pitanja statusa jedrenjaka “Jadran”, predsjednik Josipović je kazao da o tome nisu razgovarali jer se tim tim pitanjem bave međuvladine komisije. “I vjerujem da će se u jednom postupku sukcesije i taj problem riješiti”, kazao je hrvatski predsjednik Josipović.

Hrvatska od Crne Gore potražuje vrijedni 80 godina stari, školski brod nekadašnje Jugoslovenske Ratne mornarice. Hrvatska smatra da on pripada njima jer je 1991. zvanična baza “Jadrana” bila u ratnoj luci Lora u Splitu.

Crna Gora sa druge strane, ukazuje na činjenicu da je “Jadranova” prva luka bila Tivat, kada je 1933. izgrađen za Kraljevinu Jugoslaviju. Iako Crna Gora raspolaže državnom jahtom “Jadranka”, Vujanović, Josipović i njihovi saradnici juče su se od Donje Lastve do Perasta prevezli luksuznom 35-metarskom jahtom-katamaranom “Spirit” pod zastavom Kajmanskih ostrva.

Propustom protokola, na jahtu se sa ostalim zvanicama nije ukrcala čelnica HGI, Vučinović. Ministarku bez porfelja su naknadno, na poziv Vujanovića, na palubu “Spirita” “ubacila” dva članova posade uz asistenciju dva građana jer je jahta već bila uklonila siz za ukrcaj putnika.

Galerija

Bonus video: