Mato Marović pred isključenjem iz HGI

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, Marović je tokom sjednice Sabora imao više rasprava sa rukovodiocima HGI
66 pregleda 0 komentar(a)
Hrvatska građanska inicijativa, Marija Vučinović, Foto: Siniša Luković
Hrvatska građanska inicijativa, Marija Vučinović, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.10.2011. 19:08h

Dosadašnji član Predsjedništva Hrvatske građanske inicijative (HGI) Mato Marović je izbačen iz svih rukovodećih organa u stranci i ostao usamljen prilikom glasanja delegata na redovnom Izbornom saboru jedine političke stranke Hrvata u Crnoj Gori.

Iako odluka o njegovom isključenju iz stranke formalno nije bila na dnevnom redu niti je o tome raspravljano, za očekivati je da Marović ubuduće politički nastupa mimo HGI.

To se moglo zaključiti i iz izjave nove-stare predsjednice stranke Marije Vučinović koja je novinarima nakon Sabora kazala da „Mato Marović ima svoje mišljenje i on više nije u organima stranke“.

„On i dalje ostaje odbornik u SO Tivat i nadam se da će tu i dalje slijediti programske ciljeve HGI, ali će o tome on sam odlučiti“, kazala je Vučinović nakon što je Sabor iza zatvorenih vrata završio rad.

Padale teške riječi

Marović odmah je po završetku Sabora napustio zgradu tivatskog Centra za kulturu i nije bio dostupan za komentar.

Prema nezvaničnim saznanjima „Vijesti“, Marović je tokom sjednice Sabora imao više rasprava sa rukovodiocima HGI, posebno sa Matom Krstovićem i Zvonkom Dekovićem, pri čemu su izgovorene i neke teške riječi.

Marović je već duže vrijeme u sukobu sa Marijom Vučinović i njenim saradnicima oko načina na koji on vodi projekat restitucije imovine građana Tivta u kompleksu poljoprivrednog dobra „Montepranzo“.

Građani Tivta, mahom Hrvati, u tom kompleksu imaju više stotina hiljada kvadrata imovine koja sada formalno pripada državi i koju ona nudi na tenderu za izgradnju golf-igrališta u blizini tivatskog aerodroma, a za koje je najviše interesovanja do sada pokazivao kanadski milijarder Piter Mank.

HGI je u političkom smislu do sada najviše „zalegao“ iza ovog projekta ocjenjujući ga veoma značajnim za hrvatsku manjinu u ovom dijelu Boke, ali opipljivih rezultata u smislu fizičke restitucije zemljišta ili dobijanja pravične nadoknade za tu imovinu, do sada još nije bilo.

Inače, Sabor kome je prisustvovalo 90 delegata iz Tivta, Kotora, Budva i Bara, je Mariji Vučinović izglasao novi četvorogodišnji mandat na mjestu predsjednice HGI, usvojen je izvještaj o radu stranke i izabran novi Središnji odbor stranke.

Donijeta je i odluka da se zbog nekativnosti, raspusti opštinski odbor u Podgorici i formira novi.

„Sledeće godine nas očekuju lokalni izbori u Tivtu i uskoro krećemo u pripremu aktivnosti u tom smislu“, kazala je Vučinović.

Bonus video: