Medenica bez konkursa zaposlila ćerku šefa kolašinske policije

Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je raspisivanje konkursa i privremeno zapošljavanje od raspisivanja izbora do njihovog održavanja
657 pregleda 62 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vesna Medenica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.07.2013. 07:04h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica uoči predsjedničkih izbora, bez raspisivanja konkursa, zaposlila je kćerku šefa kolašinske policije Milorada Šukovića koja je bratanična predsjednika Skupštine opštine Kolašin Mila Šukovića.

Prema dokumentima dostavljenim Anketnom odboru, u koje su “Vijesti” imale uvid, Medenica je angažovala Tamaru Šuković kao šeficu kabineta, potpisujući sa njom tri ugovora o obavljanju privremeno-povremenih poslova.

Šuković je prvi ugovor na period od mjesec dana potpisala 15. marta, a nakon isteka potpisala je novi 15. aprila. Treći ugovor Medenica je potpisala 15. maja.

Predsjednički izbori raspisani su 18. januara, a održani 7. aprila. Zakonom o finansiranju političkih partija zabranjeno je raspisivanje konkursa i zapošljavanje od raspisivanja izbora do njihovog održavanja.

U Vrhovnom sudu tvrde da je Šuković privremeno angažovana na upražnjenom mjestu šefa kabineta zbog prirode i obima poslova u Vrhovnom sudu, kao obaveza u pregovaračkom procesu za 23. i 24. poglavlje.

Šuković je, kako se navodi u odgovoru Vrhovnog suda koji je potpisala sekretar tog suda Sanja Kalezić, bila najbolji student u generaciji i dobitnik studentskih nagrada. Kako se navodi, pripravnički staž je obavila u Vrhovnom sudu i pravosudni ispit položila u roku.

“Svakako isključiva osnova privremenog angažovanja Tamare Šuković u Vrhovnom sudu je njena stručnost i znanje engleskog jezika, a nikako činjenica što je kćerka načelnika Uprave policije - Područne jedinice Kolašin. Cijenimo da bi angažovanje takvog pravnika bila privilegija svakog državnog organa, dok je potreba crnogorskog sudstva za takvim kadrovima svakodnevna i neophodna”, navodi se u odgovorima Vrhovnog suda.

Šuković (Foto: Arhiva "Vijesti")

Ugovorima u koje su “Vijesti” imale uvid, precizirano je da je šefica kabineta predsjednice Vrhovnog suda zadužena za poslove protokola, prijem domaćih i stranih delegacija, kao i stranaka kod predsjednika suda, organizovanje konferencija za štampu, javne istupe, praćenje informisanosti javnosti o radu sudova, prevođenje i druge poslove koje odredi predsjednica Vrhovnog suda.

Prema zakonu o radu ta vrsta ugovora se zaključuje za poslove koji ne zahtijevaju posebno znanje i stručnost, i ne traju duže od 120 radnih dana u kalendarskoj godini.

„Ugovorom će izvršilac posla vršiti poslove šefa kabineta predsjednika Vrhovnog suda za koje je radno mjesto upražnjeno i ne može se oglasiti i popuniti u redovnom postupku sve dok ne bude usvojen Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Vrhovnog suda, koja procedura je u toku“, navodi se u obrazloženju odluke predsjednice Vrhovnog suda u dokumetu koji je dostavljen Anketnom odboru.

Međutim, Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Vrhovnog suda je usvojen i mjesto šefa kabineta već je definisano. To mjesto ranije je pokrivala upravo Sanja Kalezić.

To znači da je Vrhovni sud morao raspisati javni konkurs. Prema platnim listama dostavljenim Anketnom odboru i podacima Uprave za kadrove, Šuković je od početka 2010. do januara 2013. radila kao pripravnica u Vrhovnom sudu.

Nakon raspisivanja predsjedničkih izbora, Medenica je u Vrhovnom sudu zaposlila i Ivu Simonović, kćerku bivšeg sudije osnovnog suda u Kolašinu Ljiljane Simonović.

Kada je 2009. godine razriješena sudijske funkcije, Simović je optužila Medenicu da je to učinila iz političkih razloga. Predsjednica Vrhovnog suda je tada tvrdila da je Simonović razriješena dužnosti zbog lošeg radnog učinka. Suprug Ljiljane Simonović, Jugoslav je brat funkcionera Socijalističke narodne partije Vuksana Simonovića.

Nakon raspisivanja predsjedničkih izbora, Medenica je 20. februara zaposlila i Dragicu Rašković koja je bila zadužena za pripremu predloga budžeta sudova, materijalno - finansijsko poslovanje u sudu, obradu računa za plaćanje, isplatu gotovinskih racuna, obračun naknada i nagrada za sudije,sastavljanje periodičnih obračuna i završnog računa i slične poslove. Ona je u četiri navrata sa Vrhovnim sudom zaključila isti ugovor u trajanju od mjesec dana.

Predsjednik Ustavnog suda zaposlio politikologa

Prema dokumentima dostavljenim Anketnom odboru, kampanja za parlamentarne izbore nije smetala predsjedniku Ustavnog suda Milanu Markoviću da sprovede čitavu proceduru za zapošljavanje diplomiranog politikologa Aleksandre Vukašinović.

Međutim, od samih termina problematičnije je to što je Ustavni sud tražio isključivo diplomiraniog politikologa, iako je prema Odluci o organizaciji Ustavnog suda, u Službi na mjestu koje je zapošljena Vukašinović, piše samo da je potrebna viša stručna sprema.

Marković (Foto: Arhiva "Vijesti")

Marković je 12. jula prošle godine donio Odluku o pokretanju postupka za zasnivanje radnog odnosa u kojoj je naveo da taj sud ima potrebu za zapošljavanjem pripravnika diplomiranog politikologa.

Uprava za kadrove je 23. jula objavila oglas kojim je kao obavezan uslov za zapošljavanje u Ustavnom sudu navedeno da kandidat mora imati završen Fakultet političkih nauka.

Prema Zakonu o finansiranju političkih partija zabranjeno je oglašavanje i zapošljavanje u državnim institucijama i preduzećima od dana raspisiavnja do dana održavganja izbora, tako da Marković strogo zakonski posmatano nije prekršio taj akt. U jeku izborne kampanje, 22. avgusta, Uprava je sačinila listu za izbor kandidata, a 12. septembra donijeta odluka o izboru najboljeg kandidata.

Nakon parlamentarnih izbora 24. oktobra donijeto je rješenje o zapošljavanju Vukašinović uz napomenu da će njen radni odnos početi 1. novembra 2012. godine. U tom rješenju Marković se poziva na Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji Službe Ustavnog suda kojim je kao uslov za zapošljavanje pripravnika propisana visoka školska sprema. Vukašinović, kao pripravnik sa završenom politikologijom, obavlja ispitivanje predloga i predstavki, stručnu obradu predloga i inicijativa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti, pripremanje materijala, predloga i mišljenja za potrebe Ustavnog suda, izrada nacrta tekstova odluka...

Bonus video: