Medojević: DF nema namjeru da oko protesta razgovara sa Lekićem

Medojević je kazao da su javnost više puta upozoravali da u opoziciji postoje dvije politike
96 pregleda 79 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Slavica Kosić
Nebojša Medojević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.07.2015. 18:11h

Demokratski front nema namjeru da oko protesta razgovara sa liderom Demosa, jer nam je stav Lekića oko tog najvažnijeg politčkog pitanja u Crnoj Gori veoma dobro poznat, saopštio je Nebojša Medojević, član Predsjedništva DF-a i predsjednik Pokreta za promjene.

"Od avgusta 2014, kada smo na sjednici Predsjedništva otvorili pitanje reakcije DF na dokazane izborne krađe, aferu Snimak i prevare SDP i Krivokapica nakon izbora u Podgorici, i predložil demokratske proteste do formiranja Prelazne Vlade, kao jedini mogući odgovor, Lekić je uvijek bio protiv. Više puta se veoma esklicitno izjasnio da je protiv protesta i da umjesto protesta, treba da otvorimo razgovore o centralizaciji DF, što je bilo neprihvatljivo svim konstituentima i promjeni odnosa prema NATO, što nije bilo prihvatljivo Novoj i DNP. Takodđ, vie puta nam je preporučio da oni u DF koji žele proteste mogu sami da ih organizuju, ali bez njega", navodi se u saopštenju Medojevića.

On je kazao da su javnost više puta upozoravali da u opoziciji postoje dvije politike.

"Jedna koja zastupa DF, da Đukanovicev režim ima razradjen sistem izbornih krađa i da ne treba izlaziti na izbore koje ne organizuje Prelazna Vlada , jer bi to samo značilo ponovnu krađu i davanje legitimiteta mafijaškom režimu, pozivajući sve opoziciono orjentisane građane i subjekte da nam se pridruže na protestima. Druga, koju zastupa koalicija Demos, URA ,Demokrate, neke strane ambasade i sa njima bliski mediji, da treba izaći na izbore koje će organizovati Đukanovićeva Vlada i koje će ponovo pokrasti. I jedna i druga politika su legitimne, ali DF cijeni da samo protesti i fromiranje Prelazne Vlade kao u Makedoniji, može povratiti povjerenje u izborni proces i izvući zemlju iz duboke političke krize." Medojević navodi da stav SNP-a još nije definisan i da iz te stranke od odredenih visokih funkcionera dolaze neki signali da bi se i oni mogli pridružiti masovnim antirežimskim protestima u septembru.

"DF je otvoren za svaku opozicionu stranku, organizaciju, sindikat, udruženje koji donesu odluku da se protestsima bore protiv korumpiranog odnarodjenog režima. Istovremeno, protesti će biti pravi lakmus papir koji će pokazati koje opozicione strukture se bore za smjenu vlasti i političke, ekonomske i promjene sistema , a ko se bori samo za mandate i privilegije i status sistemske opozicije. Crna Gora nema vremena za ispražne politčke floskule, jalove debate u nelegitimnom Parlementu koje ne donose nikakve promjene niti ugrožavaju režim koji nesmanjenom zestinom nastavlja da krade i zemlju gura ka bankrotu i dužničkom ropstvu. Opozicija mora pružiti snažan otpor i poslati snažan odgovor režimu da više neće moći da krade naordnu volju na namješetnim izborima. Protesti su, po nama iz DF, jedini mogući odgovor. Zato pozivamo opljačkani, osiromašeni i obespraljeni narod, koji ne žei da naša djeca budu robovi djece režimskih moćnika, da nam se pridruže. Jer Sloboda traži ljude", zaključuje Medojević.

Bonus video: