Medojević: Izađite iz kafića, ugasite kompjutere, dođite da osjetite život

“Mi ovih dana stojimo sa našim prijateljima iz policije, koja i ne zna zašto stoji tu. Onaj koji je tvrdio da smo mi teroristi i varvari, oni koji su strašili narod da ćemo napasti, treba da se izvinu, direktor policije da podnese ostavku,” rekao je Medojević
138 pregleda 402 komentar(a)
Ažurirano: 30.09.2015. 20:11h

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević zapitao se šta se desilo sa Crnom Gorom posljednjih 25 godina.

"Nekada je čast Crnogorcima bila na prvom mjestu, šta se desilo Crnogorci sa vama," zapitao je on.

"Nekada su se ljudi poznavali po hrabrosti. Mi smo se kao mladi učili da je čast, obraz, poštenje nešto zbog čega se glava gubi. Šta se desilo za 25 godina? Đe ste Crnogorci? Pozivam studente da dođu jer sam ja nekada predvodio studente baš pred ovu zgradu. Izađite iz kafića, ugasite kompjutere, dođite da osjetite život. Ovih dana piše se nova istorija Crne Gore", ocijenio je Medojević.

“Nema razilaženja dok se ne odbrani sloboda, ovdje se ne borimo za mandate i funkcije već za budućnost naše djece. Biće KAP, Željezara opet državni, biće to i Telekom za koji je Milo Đukanović uzeo 7,3 miliona. Vlada Mila Đukanovića mora pasti ako želimo slobodu i pravnu državu,” rekao je Medojević.

On je pozvao direktora policije Slavka Stojanovića da podnese ostavku zbog najava da se očekuju napadi na policiju.

“Mi ovih dana stojimo sa našim prijateljima iz policije, koja i ne zna zašto stoji tu. Onaj koji je tvrdio da smo mi teroristi i varvari, oni koji su strašili narod da ćemo napasti, treba da se izvinu, direktor policije da podnese ostavku,” rekao je Medojević.

Koordinator grupe građana “Alternativa“ Vesko Pejak pozvao je sve političke partije, NVO i ostale kolege iz civilnog sektora da se priključe protestima, navodeći da se “Crna Gora ne brani na Facebooku, Twiteru ili u medijima” već ispred Skupštine, “na slboodnoj teritoriji”.

“Ako hoćete pravdu morate doći za nju,” rekao je on, navodeći da želi da Crna Gora bude civilizovana država u kojoj će se pravda nalaziti u sudovima, zaštita u policiji a lječenje kod ljekara.

“Crna Gora sada nije civilizovovana zemlja,” rekao je on.

Funkcioner Nove iz Berana Radojica Živković ispričao je da je opozicija osvojila vlast u Beranama tako što se ujedinila, aludirajući da bi to trebalo da uradi i na državnom nivou.

Poslanik Demokratskog fronta Slaven Radunović ponudio je Svetozaru Maroviću status svjedoka saradnika u zamjenu za svjedočenje kako bi se “najveći kriminalci u Crnoj Gori lakše isporučili pravdi”.

“Tako, dok još ima članova porodice u svom domaćinstvu na slobodi, neka nam se pridruži, pa da zajedno idemo kod vrhovnog državnog tužioca“, kazao je funkcioner Nove.

Poslanik DF-a Slaven Radunović rekao je da je više od 20 profesora Univerziteta Crne Gore podržalo proteste. On je pročitao imena svih, a među njima su Milojica Jaćimović, Zoran Lakić, Savo Laušević, Vladimir Božović, dekan PMF-a Žana Kovijanić, Mara Šćepanović, Raško Bulatović, Borko Vujišić, Sanja Bauk, Srđa Pavlović, Biljana Lazović, Žarko Leković..

Radunović je kazao i da su “četiri univerziteta iz Srbije podržala proteste i to Beogradski, Novosadski, Niški i Prištinski, sa sjedištem u Kosovkoj Mitrovici”.

Milun Zogović iz Demokratske narodne partije rekao je da „od svih zuluma koji su se dešavali Crnoj Gori kroz istoriju, najteži onaj koji sprovodi Milo Đukanović i njegovi janjičari“.

„Najnovija laž koju projektuju režimski mediji je da su ovo protesti praznih šatora. Ja im odavde poručujem da povedu računa o njihovoj vladi praznih glava i da ne brinu za naše šatore koji se iz dana u dan šire na jedinoj slobodnoj teritoriji Crne Gore“, kazao je.

Prema riječima Zogovića, Crna Gora se danas dijeli na one koji su već slobodni i one koji će se u narednim danima odvažiti da to postanu.

„Talas promjena zahvatio je Crnu Goru i sve je manje onih koji sumnjaju u našu odlučnost da istrajemo. Panika i strah uselili su se u režimske redove, pa šefovi obezbjeđenja dolaze svakodnevno da prebrojavaju naše šatore“, kazao je on.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić rekao je da “Crnom Gorom već duže vlada savez grešnika”.

“Ne gajim iluziju da ćemo ga razbiti, možemo ga samo srušiti”, rekao je on.

Bojanić je rekao da je na protest došao kako bi pomogao da se izdejstvuju demokratski i slobodni izbori. “Ne vidim drugi način sada, ako ga ima neka mi neko kaže ja ću se i toj akciji priključiti. Nisma ovdje da podržim neku političku ideologiju, to možemo negdje drugdje, nego da dožemo do fer izbora a poslije ćemo pričati o svemu,” rekao je.

On je naveo da nema lični problem sa vrhom DPS već sa sistemom koji su stvorili.

“Nazivam ih ribarima ljudskih duša, po knjizi Đura Šušnjića, jer oni su stvorili svijet u kome je profit iznad svega, znajući da se i najpametnija a gladna riba lako peca na udicu. Hajmo da to spriječimo,” pozvao je poslanik.

Galerija

Bonus video: