Medojević: Mugoša prijeti Đukanovićima da će objaviti sve ako ga uhapse

Medojević je na konferenciji za novinare saopštio kako u slučaju Miomira Mugoše neće biti osuđujuće presude
78 pregleda 89 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Nebojša Medojević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.02.2018. 20:44h

Optužnica protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice, Miomira Mugoše, za zloupotrebu službenog položaja u predmetu Carine, čime je budžet oštećen za višemilionski iznos, predstavlja vješto režiranu farsu u kojoj neće biti osuđujuće presude, smatra predsjednik Pokreta za promjene (PzP), Nebojša Medojević.

On je, na konferenciji za novinare, kazao da će se na taj način Briselu poslati poruka da, osim progona članova Demokratskog fronta (DF), glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić nešto radi i sa funkcionerima Demokratske partije socijalista (DPS).

„Ovo je unaprijed dogovorena farsa, jer oni ne smiju da udare na Mugošu. On je uspio sebi da obezbijedi povlašćen i zaštićen položaj u ovom slučaju“, rekao je Medojević.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv Mugoše, zbog sumnje da je u slučaju Carine oštetio budžet za skoro sedam miliona eura. Optužnica protiv Mugoše dostavljena je Višem sudu koji će u roku 15 dana zakazati razmatranje zakonitosti optužnog akta.

Tužilaštvo je provjeravalo ugovore opštine i firme Carine, čiji je vlasnik Čedomir Popović iz 2007. godine.

Medojević je ocijenio da je SDT formirano isključivo da se bori i proganja DF i zataškava afere koje vode ka vrhu DPS-a.

"Odluka Katnića da optuži Mugošu, ali da ne traži njegov pritvor, otvara ozbiljno i suštinsko pitanje - da li u Crnoj Gori postoji selektivna pravda i da li zakoni važe jednako za DF i DPS“, rekao je Medojević.

On je naveo da je jasno da Katnić, u saglasju sa ministrom pravde Zoranom Pažinom i pod kontrolom bivšeg premijera Mila Đukanovića, sprovodi selektivnu pravdu.

"Prema našim saznanjima iz SDT-a i vrha režima, Mugoša je poslao jasnu poruku braći Đukanović da će, ukoliko bude uhapšen, svu dokumentaciju o njihovim teškim krivičnim djelima objaviti medijima“, kazao je Medojević.

On je dodao da se na osnovu takvog upozorenja napravio takav dil, jer Mugoša nije uhapšen niti je Tužilaštvo tražilo njegovo privođenje.

"S druge strane, kada je u pitanju odnos prema funkcinerima DF-a i PzP-a, Katnić je pokazao zainteresovanost da nevine funkcionere hapsi i da koristi pritvor kao mjeru mučenja. Katnić je tražio pritvor za čitav niz naših nevinih ljudi koji su ležali od šest do osam mjeseci, a kada su u pitanju visoki funkcioneri DPS-a Katnić ima dvostruke aršine“, zaključio je Medojević.

Bonus video: