Medojević: Načelnik Generlaštaba usmenim putem dao uzbunu vojsci

Prema njegovom mišljenju radi se o "teškoj i veoma opasnoj zloupotrebi ovlašćenja Načelnika Generalštaba, i političkoj partijskoj zloupotrebi Vojske, bez bilo kakvog povoda koji bi opravdao takvu usmenu naredbu načelnika generalštaba.
64 pregleda 45 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Nebojša Medojević, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 24.08.2016. 11:52h

Načelnik generalštaba Vojske Crne Gore usmenom naredbom je dao uzbunu svim jedinicama Vojske u noći 24.10.2015 godine, izjavio je poslanik Demokratskog fronta, Nebojša Medojević

"U razgovoru sa pukovnikom Pešićem, zamjenikom načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, obavješten sam da je dignuta uzbuna bila kategorije uzbuna zbog elemetarnih nepogoda, nesreća ili kriznih situacija u zemlji, a na osnovu Pravila slušbe u Vojsci Crne Gore. Pukovnik Pešić me je informisao da pripadnicima Vojske nije dijeljeno oružje i bojeva municija. Na moje pitanje da li je tačna informacija da je u kasarnama bila dopremljena oprema za razbijanje demonstracija, pukovnik Pešić me je obavjestio da on nema takve informacije", kazao je Medojević.

Imajući u vidu da je načelnik Generalštaba dao uzbunu jedinicama Vojske Crne Gore, usmenim putem, Medojević je kao član Odbora za odbranu i bezbejdnost, iskazao svoje zaprepašćenje i veliku zabrinutost zbog ovakvog "netransparetnog, neprofesionalnog i diskrecionog donošenja politčki osjetljivih odluka o angažovanju jedinica Vojske Crne Gore u unutrašnjim političkim dešavanjima i mirnim demostracijama opozicije".

"Kao član Odbora nijesam bio u stanju da izvršim paralmentarni nadzor, zato što ne postoji, ili mi nije omogućeno da imam uvid u dokumentaciju koja bi nedvosmisleno pokazala o kakvoj je uzbuni bilo riječ, kakva su naređena dobili komandiri jedinica, koju opremu su pripadnici Vojske zadužili, da li je bila podjeljena bojeva municija, policijska oprema za razbijanje demonstracija. Usmene naredbe o uzbuni i upotrebi jedinica Vojske u unutrašnjim poitičkim dešavanjima, na bazi diskrecione procjene ili političkog naređenja šefa režima, su karakteristična za diktature, vojne hunte, zemlje u kome ne postoji civilna demokratska kontrola Vojske, što mora dovesti do snažne osude svih struktura civilnog društva", kazao je Medojević.

Prema njegovom mišljenju radi se o "teškoj i veoma opasnoj zloupotrebi ovlašćenja Načelnika Generalštaba, i političkoj partijskoj zloupotrebi Vojske, bez bilo kakvog povoda koji bi opravdao takvu usmenu naredbu načelnika generalštaba.

"Očekujem hitnu reakciju Ministra odbrane, ali i državnog tužioca koji bio morao pokrenuti istragu o motivima, i svim okolnostima koje su dovele do ovako opasne zloupotrebe Vojske , suprotno Ustavu i zakonima ove zemlje. Dići borbenu uzbunu SVIH jedinica Vojske Crne Gore, usmeno, bez ikakve pisane naredbe koja treba da definiše razloge, zakonski osnov, obim i način angažovanja jedinica, opremu, naoružanje, predstvlja grubo narušavanje ustavne pozicije Vojske i mora biti predmet najoštrije osude čitavog društva i svih struktura koje se zalažu sa demokratsku civilnu kontrolu Vojske. Ova usmena naredba načelnika generalštaba Vojske ima elemente vojnog puča i zazlužuje hitnu reakciju EU i medjunarodne zajednice jer predstvlja dokaz da je Crna Gora zemlja personalne diktature jednog čovjeka koji je iznad Ustava i zakona i koji je sreman da svoju nekontrolisanu valst, i opljačkano narodno blago brani svim sredstvima. I ovaj put se pokazalo da je DF imao pravo i da su naše informacije bile tačne. Vlada Df se zalaže sa snažnu Vojsku Crne Gore koja je sposobna da štiti granice, teritorijalni integritet id ržavni suverenitet, kojoj se mora vratiti značaj koji je ona uvijek imala u našoj istoriji. Ona mora biti oslobodjana politčkog i partijskog uticaja, snažna , patriotska i to je plan DF , nakon pobjede i promjena 16.10", kazao je Medojević.

Bonus video: