Medojević opet na meti Tužilaštva zbog novca

Predsjednik Skupštine tražio od Tužilaštva razdvajanje zahtjeva za skidanja imuniteta i određivanje pritvora Medojeviću. Član Predsjedništva DF-a navodno uzimao pare od Kneževića, što on negira. Slavoljub Stijepović ćuti o mogućem proširenju istrage
8317 pregleda 75 komentar(a)
Godinama govori o vezi organizovanog kriminala i vlasti, Foto: Boris Pejović
Godinama govori o vezi organizovanog kriminala i vlasti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.10.2019. 10:48h

Nakon što Skupština Crne Gore od glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića dobije odvojene zahtjeve za pokretanje krivičnog postupka i za eventualno određivanje pritvora, njen Administrativni odbor će odlučiti dalju “sudbinu” poslanika Demokratskog fronta i lidera Pokreta za promjene (PzP), Nebojše Medojevića.

Katnić je sinoć na RTCG rekao da će ispoštovati odluku parlamenta i učiniti to brzo, navodeći da im je cilj da to bude brzo jer im je postupak važan.

Specijalno državno tužilaštvo je uputilo Skupštini zahtjev kojim se traži da ona odobri pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora Medojeviću, što je juče na konferenciji za medije potvrdio predsjednik Skupštine Ivan Brajović.

On nije govorio u vezi sa čim je Medojević osumnjičen, što ne zna ni sam poslanik, kao ni njegov advokat Dražen Medojević.

“On nije pozivan u tužilaštvo da da izjavu ni kao građanin, ni kao osumnjičeni. Ne znamo o čemu se radi”, rekao je advokat “Vijestima”.

Ni Katnić nije komentarisao za šta sumnjiči lidera PzP.

Pojedini mediji, bliski vlastima, prije tri dana su objavili da je Medojevićevo ime zabilježeno u notesu pronađenom u sefu optuženog vlasnika Atlas grupe, Duška Kneževića. Navodno je, prema pisanju dijela medija, lider PZP-a jedan od političara kojima je Knežević davao novac. Duško Knežević je nakon toga u izjavi za A1, naveo trojicu političara kojima je, kako tvrdi, ranije davao novac - Slavoljuba Stijepovića, Mila Đukanovića i Ivana Brajovića iz SD-a. On je demantovao tvrdnje da postoji bilo kakav notes u kome je vodio bilješke.

Ivan Brajović
Brajović

Mediji tvrde i da će SDT proširiti istragu protiv Stijepovića.

Iz Tužilaštva nijesu odgovorili na pitanja “Vijesti”zbog čega su podnijeli zahtjev za skidanje imuniteta Medojeviću, kao ni na pitanje da li je proširena istraga protiv generalnog sekretara predsjednika države i bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića.

On je pod sumnjom za pranje novca jer se na snimku koji je ranije objavljen vidi kako uzima kovertu u kojoj je oko 100.000 dolara od Duška Kneževića. U SDT je priznao, kako je objavljeno, da je uzeo novac za kampanju svoje partije, ali znatno manji iznos.

Stijepović juče nije odgovarao na telefonske pozive “Vijesti”. Iz Predsjedništva “Vijestima” je njegova saradnica rekla da nije uspjela da stupi u kontakt sa njim.

Slavoljub Stijepović na sjednici skupštine
Slavoljub Stijepović na sjednici skupštine(Foto: Luka Zeković)

Medojević je rekao “Vijestima” da on, a ni partija nijesu uzimali novac od Kneževića.

On je “Vijestima” kazao da se radi o bolesnim izmišljotinama kojima GST Milivoje Katnić pokušava da mu se osveti zbog njegovih javnih raskrinkavanja veza DPS–a i vlasti sa mafijom i korupcije u samom tužilaštvu.

“Očekujem da parlament odbaci ovu opasnu i bolesnu izmišljotinu Katnića i da poslanici zaštite ovu instituciju od osvete i odmazde tužioca. Ako se jednom prihvate ovi metodi namještanja i montiranja koji su poznati iz 1948. godine, Katnić će pored uništenja i razaranja tužilaštva, razoriti i parlament i demokratiju i državu Crnu Goru”, istakao je Medojević.

Njemu se u Višem sudu već sudi zbog navodnog pranja novca, a prije skoro godinu je bio u zatvoru, takođe, po zahtjevu SDT–a jer nije saopštio izvor informacija o navodnoj korupciji Milivoja Katnića.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović juče je objasnio da je vratio zahtjev Katniću i tražio da ga izmijeni, tako što će dostaviti odvojene zahtjeve za pokretanje krivičnog postupka i za određivanje pritvora.

“Te zahtjeve, kad ih budem primio, uputiću na dalju proceduru Administrativnom odboru”, kazao je Brajović.

Predsjednik parlamenta je rekao da su pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora dvije odvojene pravne radnje, i da će se Skupština o njima ubuduće posebno izjašnjavati.

Podsjetio je da je Administrativni odbor jednoglasno donio zaključke da poslanik uživa imunitet i da se protiv njega ne može pokrenuti krivični postupak niti odrediti pritvor prije nego što Skupština donese odluku o davanju odobrenja o pokretanju krivičnog postupka i odluku o davanju odborenja o određivanju pritvora.

Medojevićeva partija je juče prenijela njegovu izjavu da neko mora zaustaviti Katnića, navodeći da to treba da uradi parlament odbacivanjem ove “tragikomične inicijative”.

“Duško Knežević nije dao ni centa ni meni, ni PzP-u, ni DF-u. On je finansirao DPS i korumpirao nosioce vlasti, što dokazuje ovih dana i nedjelja na svojim snimcima. Od opozicije kakav je PzP i DF, ništa nije ni mogao dobiti niti očekivati, a sam je priznao šta je i kako radio”, saopštio je PzP.

Oni navode da je Medojević “opasan” zbog međunarodnih veza sa Njemačkom, Velikom Britanijom i SAD i da zbog toga pokušavaju naći način za njegovu “eliminaciju”. “Slučaj koji je u vezi sa pranjem novca se raspada na sudu zbog promašene optužnice i nemanja nijednog dokaza, tako da je ovo još jedan panični pokušaj korumpiranog dvojca iz tužilastva da me na silu i na sramotu ponovo razvlače po sudovima i osude”, prenosi PzP izjavu svog lidera koji je trenutno u inostranstvu.

Brajović neće o “svojim parama”

Brajović je, odgovarajući na novinarsko pitanje kakve materijalne dokaze može ponuditi kao potvrdu da nije uzimao novac od Duška Kneževića, kazao da je o svemu tome još davno odgovorio i saopštio sve što je mislio da saopšti povodom toga. On nije želio da odgovori ni na druga novinarska pitanja koja su bila vezana za Kneževićeve navode, ističući da “ne želi da ništa pokrije izjavu” koju je dao u vezi sa zahtjevom SDT-a za Medojevića.

Advokat: Lider PzP-a nije pozivan u SDT ni kao građanin

“Nebojša Medojević nije pozivan da daje izjave u Specijalnom tužilaštvu i nije jasno zbog čega se sumnjiči. Ako je neki predmet formiran, to lice treba da bude saslušano najprije kao građanin što se nije desilo. Nemam logično objašjenje za ovo što se desilo”, rekao je Dražen Medojević.

“Vijesti” su kontaktirale više advokata zamolivši za mišljenje u vezi sa samom procedurom, ali sem Srđana Lješkovića niko nije bio spreman da govori.

Lješković je potvrdio da je tužilaštvo tokom izviđaja trebalo da uzme izjavu od poslanika kao građanina.

Bonus video: