Medojević sa Speranzom: Narko kartel iz Crne Gore je preuzeo ključne pozicije

Kako je saopšteno iz Pokreta za promjene Medojević je informisao Speranzu o političkim opstrukcijama rukovodstva crnogorskog Parlamenta zbog čega je spriječen da učestvuje u Transatlanskom Bezbjednosnom Forumu PA NATO koji se održava u Vašingtonu
1833 pregleda 6 komentar(a)
Medojević i Spreanza, Foto: PzP
Medojević i Spreanza, Foto: PzP
Ažurirano: 11.12.2019. 11:20h

Predsjednik PzP i jedan od lidera DF susreo se danas sa zamjenicom direktora Transantlantske Bezbjednosne Inicijative Atlantskog Savjeta SAD Lauren Speranza.

Kako je saopšteno iz Pokreta za promjene Medojević je informisao Speranzu o političkim opstrukcijama rukovodstva crnogorskog Parlamenta zbog čega je spriječen da učestvuje u Transatlanskom Bezbjednosnom Forumu PA NATO koji se održava u Vašingtonu.

Dodaje se da je Medojević je prezentovao Speranzi analize ključnih bezbjednosnih prijetnji u Crnoj Gori, "sa posebnim akcentom na djelovanje transatlanskog narkokartela iz Crne Gore koji je postao zajendička bezbjednosna prijetnja Crnoj Gori i SAD".

“Crnogorski narko kartel je partner meksičkih i drugih latinoameričkih narkokartela i obezbjeđuje im logističku podršku za transport kokaina u SAD i Evropu, obezbjeđuje im naoružanje i pere njihov novac preko banaka u Crnoj Gori. Narko kartel iz Crne Gore je preuzeo ključne pozicije u policiji i tužilaštvu, a kontroliše i jedan broj sudija. Imaju svoje korporacije, medije, banke, NVO, političke partije . Karteli vladaju Crnom Gorom i u međusobnom ratu mogu ugroziti stabilnost i bezbjednost u državi.

Zaplijena 36 tona kokaina na brodu Gajana u luci Filadelfija je konačno skrenula pažnju Vašingtona na opasnost od djelovanja crnogorskog kartela i značajno se mijenja odnos američkih vlasti prema režimu u Crnoj Gori. Zbog nedostatka rezultata u borbi protiv narkokartela i švercera cigareta i oružja, EK je praktično zaustavila pregovore sa Crnom Gorom, a USA pojačava pritisak na institucije sistema i traži smjene u tužilaštvu i bezbjednosnim službama zbog nedostatka rezultata. I upravo da bi skrenuli pažnju sa djelovanja narkokartela, režim usvaja Zakon o slobodi vjeroispovjesti kojim planira da nacionalizuje vjerske objekte pravoslavnoj crkvi, što će izazvati ogromne tenzije i moguće sukobe”, istakao je Medojević.

U saopštenju se navodi da je Medojević Spreanzu upoznao "sa progonom DF i lažnim optužbama za uticaj Rusije na naše djelovanje".

"U javnosti su se pojavili snimci koje ću vam dostaviti , razgovora Ambasadora SCG u Moskvi i ključnog agenta KGB Milana Roćena sa Milom Đukanovićem iz 2006 godine iz kojeg se jasno vidi da je Rusija pomogla referendum o nezavisnosti i da su već tada uspostavljene čvrste veze između režima Đukanovića i nekih liberalnih prozapadnih centara u Moskvi, prije svega u MID.

Lideri DF su lažno optuženi za nepostojeći državni udar 2016 od koga je korist imao samo režim jer je izbjegao siguran poraz na izborima. To je lažno suđenje sa političkim motivima”, zaključio je Medojević.

Medojević je, dodaje se, upoznao Speranzu da nije u mogućnosti da učestvuje na Forumu “To be Secure” koji organizuje Atlantski Savjet u Crnoj Gori” "iz bezbjednosnih razloga" i jer se održava u hotelu Splendid u Bečićima čiji je, tvrdi Medojević, "vlasnik Viktor Ivanjenko, poslednji šef KGB i gdje borave pripadnici kriminalnih grupa iz Rusije, Crne Gore i regiona".

Speranzu je, kako se navodi u saopštenju, posebno zanimalo pitanje kineskog uticaja u Crnoj Gori i rizici po nacionalne interese zemlje od velike izloženosti prema kineskim finansijerima auto-puta.

Medojević je prezentirao stavove DF o ugovoru o izgradnji i kreditiranju dijela auto puta od strane kineskih firmi i banaka i istakao da "posao ima sve karakteristike velike korupcije, da je vrijednost radova naduvana najmanje dva puta, da su podizvođači firme bliske režimu i povezane sa kartelima i da su svi izvođači oslobođeni poreza".

“Najvecu dobit od ovog korupcionaškog posla ima vrh režima kroz korupcijske profite i kartele jer su oprali 300 miliona eura prljavog novca od cigareta i droge. Državi ostaje veliki dug i otvorene opcije da kineska banka preuzme vlasništvo nad autoputem ili nekim drugim dijelom vlasništva države Crne Gore", istakao je Medojević.

Bonus video: