Medojević: Vlada odbila da otvori NATO ambasadu u CG. Vlada: Riječ je o improvizaciji

Izostao je komentar vicepremijera, koji nije ni demantovao, ni potvrdio takvu informaciju šefa PzP-a
63 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2012. 18:28h

Premijer Igor Lukšić odbio je ponudu zamjenika pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Rikera da se u Crnoj Gori otvori političko predstavništvo NATO alijanse.

To je u parlamentu, tokom poslaničkih pitanja ministrima, saopštio lider PzP-a Nebojša Medojević, zahtijevajući da mu potpredsjednik Vlade Duško Marković odgovori zašto se odbija ponuda da se u Crnoj Gori otvori ambasada NATO saveza, ali je izostao komentar vicepremijera, koji nije ni demantovao, ni potvrdio takvu informaciju šefa PzP-a.

“Vaše izbjegavanje da odgovorite na ovo pitanje shvatiću kao neslaganje sa takvom odlukom. Zabrinut sam zbog toga. Treba da vidimo zašto se odbija takva ponuda da se u Crnoj Gori otvori ambasada NATO.

TV Vijesti, Saša Palibrk

Prema mojim informacijama i ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić je bila za to. Vrlo je opasno igrati se velikim silama”, rekao je Medojević, poručujući da je ponuda odbijena “vjerovatno pod uticajem ministra ruskih integracija Milana Roćena”.

Iz Vlade je saopšteno da je riječ o "improvizaciji i manipulaciji".

"Upravo suprotno, radimo na realizaciji te ideje koja pomaže ubrzavanje članstva. I pored toga, u saradnji sa civilnim sektorom, radimo na otvaranju NATO info centra i taj projekat će uskoro biti realizovanom", saopštila je portparol Vlade, Anđela Čelebić.

"Politika foliranja"

Marković je, međutim, ostao zatečen informacijom Medojevića da će Bundestag insistirati da se izbor i imenovanje direktora policije obavi na zakonit način, uz poštovanje presude Ustavnog suda, te da u suprotnom postoje šanse da izvjestilac Bundestaga za Crnu Goru predloži da se ne podrži otvaranje pregovora.

“Nemam takvu informaciju da će Bundestag insistirati na bilo kojim kadrovskim rešenjima. Takva praksa nije poznata u demokratskim zemljama, a Njemačka to jeste. Vlada je u potpunosti ispoštovala presudu Ustavnog suda. Postupajući po presudi odredili smo Božidara Vuksanovića za v.d. direktora do izbora u skladu sa zakonom”, rekao je Marković.

Lider PzP-a rekao je Markoviću da proces EU integracija podrazumijeva da “moramo svi da prestanemo sa politikom forliranja”.

“Ne možemo sa njima da se igramo ping pong politike”, rekao je Medojević, koji je saopštio da ima informaciju da je SNP opet podnio tužbu Ustavnom sudu za izbor direktora policije, a da će ponovljena presuda poslati ružnu sliku Evropi.

Marković je, na pitanje Medojevića je li Vlada spremna da prihvati nezavisnog eksperta-izvjestioca iz najuticajnije zemlje EU koji bi pratio stanje i reforme u oblasti pravosuđa i korupcije, rekao da EU prati napredak kroz nekoliko mehanizama.

“Ne samo da smo spremni da prihvatamo nezavisne eksperte, nego ćemo se zalagati da njihove posjete budu redovni mehanizmi za konkretne aktivnosti u cilju postizanja standarda. Mi već imamo u Tužilaštvu nezavisnog eksperta koji je odredila EK”, rekao je Marković.

Brajović: Policija radi sve da uhapsi Krgovića

Govoreći o kupovini ličnih karata, uoči lokalnih izbora u Herceg Novom, ministar Ivan Brajović rekao je u Skupštini da su službenici Uprave policije PJ Herceg Novi 4.aprila osnovnom državnom tužiocu podnijeli još dvije krivične prijave protiv osam lica, i to Aleksandre Jovanović (1981), Željke Jovanović (1977), Puniše Mališić (1978), Gorana Popovića (1984), Svetlane Zogović (1989), Nikole Mirovića (1991), Velibora Todorovića (1980), Ivana Vukotića (1976), nastanjenih u Herceg Novom, koji se, kako je rekao, terete da su povrijedili slobodu i ubjeđenja pri glasanju.

Brajović je objasnio da se predmetne prijave odnose na kontakt Milije Krgovića (1978) sa navedenim licima, radi otkupljivanja ličnih karata za 100 eura, kako ne bi učestvovali na izborima u Herceg Novom.

Ministar je rekao da policija čini sve napore da uhapsi Krgovića, protiv kojeg podnesena krivična prijava zbog povrede slobode i opredjeljena pri glasanju.

On je, odgovarajući na poslaničko pitanje Obrada Gojkovića (SNP) šta je policija učinila povodom informacije o kupovini ličnih karata u Novom, rekao da je protiv Krgovića prva prijava podnesena 9.marta 2012. “zbog sumnje da je sa Željkom Mijovićem izvršio krivično djelo povrede slobode i ubjeđenja pri glasanju”.

“Kao i druga prijava od 12. marta da je izvršio isto krivično djelo sa licem Tamara Tauzović. Navedene prijave su dostavljene državnom tužiocu u Herceg Novom na dalju nadležnost i odlučivanje, a nakon upoznavanja Tužilaštva da je Krgović nedostupan za njim je raspisana policijiska lokalna potraga u Crnoj Gori”, rekao je Brajović.

Galerija

Bonus video: