Medojević: Vlasti naručile uređaje da bi pokrali glasove

Medojević je iskoristio priliku da pozove televizije sa nacionalnom frekvencijom da organizuju sučeljavanje predstavnika Vlade i DF-a kako bi ukrstili argumente na ovu temu a građani dobili potpunije informacije
127 pregleda 124 komentar(a)
Nebojša Medojević
Nebojša Medojević
Ažurirano: 16.03.2016. 20:18h

Vlasti su naručile uređaje za elektronsku identifikaciju birača koji ne mogu da prepoznaju falsifikovana dokumenta kako bi na predstojećim izborima mogli da pokradu glasove, saopšteno je danas iz Demokratskog fronta.

Nebojša Medojević je na konferenciji za novinare kazao da DPS prvi put izlazi samostalno na izbore od 1996. godine i da računa da će zloupotrebama uređaja za elektronsku identifikaciju nadoknaditi glasove koje bi mu donijeli koalicioni partneri.

Medojević je naveo da falsifikovanjem dokumenata mogu da se ukradu desetine hiljada glasova, s obzirom na to da, kako je kazao, u biračkom spisku ima “viška” 100.000 birača.

“Ovakvi uređaji su naručeni s namjerom, i nije riječ o grešci,” kazao je.

Medojević je iskoristio priliku da pozove televizije sa nacionalnom frekvencijom da organizuju sučeljavanje predstavnika Vlade i DF-a kako bi ukrstili argumente na ovu temu a građani dobili potpunije informacije.

Funkcioner DF-a Milutin Đukanović je kazao da je birački spsiak neregularan.

“Nije moguće da se broj stanovnika za 20 i više godina poveća za svega 5.000, a broj birača za preko 120.000”, ocijenio je Đukanović.

Đukanović je naveo i primjer:

“Imali smo slučaj da jedan aktivista DPS-a sa 10 ličnih karata, na kojima je njegova fotografija, ide i glasa širom Crne Gore,” naveo je.

Dodao je da je svrha uređaja da provjerava validnost dokumenata.

Đukanović je kazao da su brojni analitičari pokušali da daju opravdanja, ali su samo potvrdili stavove DF-a da ovi uređaji ne mogu da spriječe falsifikovane dokumente da se kroz njih provuku.

“Oni sada predlažu da se vratimo na odokativnu identifikaciju birača, ali ovoga puta bez spreja i optičkog čitača, što bi sigurno vratilo izborni proces tri koraka unazad,” kazao je Đukanović.

Istakao je da je cilj bio da se unaprijedi izborni sistem.

“Izborni proces mora biti 100 odsto tačan, a ne da prolaze razni dokumenti.”

Bonus video: