Medojević: Zalog KAP-a je nezakonit

Medojević je istakao da Uniprom nije mogao upravljati imovinom KAP-a, dok nije uplatio 28 miliona eura iz sopstvenih izvora
88 pregleda 36 komentar(a)
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Nebojša Medojević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 29.08.2015. 19:41h

Poslanik DF-a Nebojša Medojević za “Vijesti” je ocijenio da je zalog imovine Kombinata aluminijuma (KAP) za kredit kojim će se platiti ta ista imovina školski primjer nezakonitog raspolaganja tuđom imovinom i zloupotrebe službenog položaja.

Vlasnik Uniproma Veselin Pejović platio je posljednju ratu za imovinu KAP-a od 13,9 miliona eura sedmog avgusta ove godine tako što je tri dana ranije, uz dozvolu stečajne uprave, založio imovinu KAP-a kod Zapad banke za kredit od 15,43 miliona dolara.

Medojević je istakao da Uniprom nije mogao upravljati imovinom KAP-a, dok nije uplatio 28 miliona eura iz sopstvenih izvora.

“Svi akteri od stečajnog upravnika, odbora povjerilaca i stečajnog sudije koji su dali saglasnost Unipromu da imovinom koja nije njegova dobije kredit od banke i založe je kao hipoteku ušli su u zonu vršenja krivičnog djela. Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) bi odmah moralo da da uloži vanrednu mjeru i poništi ugovor o kreditiranju”, istakao je Medojević.

Dodao je da bi VDT moralo i da otvori istragu o korupciji u Privrednom sudu i postupanjima stečajnog upravnika i sudije.

Medojević napominje da je Uniprom mogao svoju imovinu da založi, a da “imovina KAP nije njihova, sve dok se ne isplati puna cijena”.

On je dodao da je Vlada u kontinuitetu u slučaju uvođenja i vođenja stečaja u KAP-u donosila odluke koje su dovele do višemilionskih šteta po državu i poreske obveznike.

“Vlada je uvela stečaj u KAP, a nije raskinula ugovor sa CEAC-om iako je ruski partner ispunio sve ugovorne obaveze za raskid ugovora. Tom odlukom Vlada se direktno umiješala u poslovanje jednog privatnog akcionarskog društva i sama kreirala pravni osnov za CEAC da kroz međunarodne arbitraže potražuje oko 700 miliona eura. Glavni argument CEAC-a je da je Vlada uvela stečaj u KAP da bi ih izbacila iz vlasništva i KAP poklonila nekom od ljudi bliskih premijeru Milu Đukanoviću i Vladi”, kazao je Medojević.

On je podsjetio da su stečajni upravnik, odbor povjerilaca i sudija ocijenili ponudu Uniproma od 28 miliona kao najopovoljniju, a onda nakon zaključenja postupka prihvatili plaćanje u ratama. To smatra brutalnim kršenjem osnovnih postulata aukcija, tendera i drugih postupaka javnih nadmetanja.

Ispitati iz kojih je izvora banka odobrila kredit

Medojević je kazao da je ne manje sumnjiva odluka Zapad banke da odobri kredit koji ima rizike da ne bude vraćen i da KAP postane vlasništvo banke koja ne bi morala da održava proizvodnju već bi potraživanja namirila prodajom zemljišta.

“Treba detaljno provjeriti izvore banke iz kojih je dobren ovaj sumnjivi kredit. Važno je da se vidi da li su izvori gotovinski depoziti, kapital vlasnika banke ili povezanih lica, ofšor firmi”, rekao je Medojević.

Dodao je da se potvrdilo da je bio u pravu kad je govorio o prodaji KAP-a.

Bonus video: