Među ključnim uslovima za pozivnicu NATO štab i vježbe u Crnoj Gori

Dodatni dopunski protokol jedan je od najznačajnijih dokumenta koje Crna Gora mora usvojiti u susret odluci o članstvu u alijansi
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2014. 19:22h

Osnivanje vojnih štabova i mogućnost organizovanja vojnih vježbi članica NATO-a i Partnerstva za mir (PzM) na teritoriji Crne Gore, kao i učešće Vojske Crne Gore (VCG) u vježbama tih organizacija, ključni su elementi Predloga zakona o potvrđivanju Dodatnog dopunskog protokola sporazumu izmedu država Sjevernoatlantskog ugovora i ostalih država učesnica Partnerstva za mir o statusu njihovih snaga.

Dodatni dopunski protokol jedan je od najznačajnijih dokumenta koje Crna Gora mora usvojiti u susret odluci o članstvu u aljansi. Vlada ga je usvojila 10. juna i predložila Skupštini da zakon donese po skraćenom postupku. Rasprava u parlamentu o ovom zakonu vjerovatno će početi u utorak.

Imovina iz budžeta štabova, koja više nije potrebna, biće rashodovana, a prihodi podijeljeni

Sporazum će se, kako se planira, primjenjivati na savezničke štabove i na vojno i civilno osoblje takvog štaba i članove njihovih porodica.

U praksi, to znači da će svaki vrhovni štab biti pravno lice, imaće ovlašćenje za sklapanje ugovora, te nabavku i rashodovanje imovine. Država primalac, međutim, može primjenu ovog prava odrediti i posebnim sporazumima između nje i vrhovnog štaba.

Šteta koju je prouzrokovao pripadnik snaga ili bilo koji zaposleni u savezničkim štabovima, smatraće se štetom koju je prouzrokovao pripadnik samo jedne ugovorne strane.

Bilo koja članica protokola može zaključiti sporazum sa savezničkim štabom i zaposliti i dodijeliti savezničkom štabu sve svoje državljane koji će služiti kao osoblje zajedničkog štaba i isplaćivati zarade i naknade takvim osobama iz svojih sredstava.

Dodatnom protokolu prethodio je SOFA PzM Sporazum iz 1995. i prateći Dopunski protokol, koji su u Crnoj Gori ratifikovani 2009. godine, a stupili na snagu 27. januara 2012. godine. Dodatni dopunski protokol može otkazati bilo koja strana potpisnica dajući pisano obavještenje o otkazu vladi SAD koja izvještava sve države potpisnice.

Štetu plaća NATO, dobit se dijeli

“Sva zemljišta, zgrade ili fiksne instalacije koje je država primalac dala na korišćenje savezničkim štabovima bez naknade (osim nominalne) a koje više nisu potrebne štabovima, vratiće se državi primaocu, a svako povećanje ili smanjenje vrijednosti imovine koju je država primalac dala na korišćenje, nastalo usljed korišćenja od strane štabova utvrdiće Sjevernoatlantski savjet (uzimajući u obzir sve primjenjive zakone države primaoca), te će raspodijeliti između ili pripisati ili teretiti strane Sjevernoatlantskog sporazuma u odnosu u kojem su doprinosile kapitalnim troškovima štabova”, predviđeno je Dodatnim protokolom.

ZA I PROTIV

Mevludin Nuhodžić

Strateški cilj Crne Gore Je članstvo u NATO-u što podrazumijeva ostvarivanje svih standarda i obaveza u procesu pristupanja, a dodatni dopunski protokol je još jedna obaveza koju Crna Gora želi ispuniti u susret predstojećem samitu u Velsu. Osnovni cilj pristupanja dodatnom dopunskom protokolu je unaprijediti saradnju putem intenzivnijeg učešća članica NATO-a i PZM na vojnim vježbama na teritoriji Crne Gore, ali učešća na vojnim vježbama jedinica Vojske Crne Gore na teritoriji država članica NATO-a i PZM. Na Ovaj način će Crna Gora još više ojačati svoje partnerske veze s članicama NATo-a i PZM i znatno povećavati interoperabilnost Vojske Crne Gore s NATO-om.

Strahinja Bulajić

Crna Gora ni pod kakvim uslovima ne smije da bude dio NATO-a, te ofanzivne i militantne vojne alijanse. Za Crnu Goru optimalna varijanta je vojna neutralnost. Dodatni dopunski protokol, nije ništa drugo do korak dalje u realizaciji sofa sporazuma i dalje utapanje Crne Gore u NATO.

Sofa porazum je instrument globalizma, kojim se precizira status NATO trupa na našoj teritoriji, pritom dovodeći Crnu Goru u vanredno ponižavajući status. Ako je za indenpendiste suverenitet Crne Gore jedna od ključnih političkih odrednica, onda je prihvatanje dodatnog dopunskog protokola tragičan dokument.

Bonus video: