Mekejn: Crna Gora ispunila gotovo sve, a i kriza je u Ukrajini

"Stvari su se uzburkale događajima na Krimu i Ukrajini. Mislim da je to argument u prilog proširenju NATO"
83 komentar(a)
Ažurirano: 08.04.2014. 18:44h

Od specijalnog izvještača iz Vašingtona

Američki senator Džon Mekejn ocijenio je danas da je Crna Gora kao "važan partner NATO-a" ispunila većinu uslova za poziv u članstvo, pa zaslužuje da se njen slučaj ozbiljno razmotri do jesenjeg samita u Velsu i zbog ukrajinske krize.

On je nakon sastanka sa premijerom Miliom Đukanovićem u američkom Senatu u Vašingtonu rekao da su njegove kolege iz oba doma parlamenta “uglavnom zadovoljne” kako je Crna Gora radila na četiri glavna uslova za poziv – vladavini prava, reformi bezbjednosnih službi, vojnih reformi i veća podrška javnosti.

"Stvari su se uzburkale događajima na Krimu i Ukrajini. Mislim da je to argument u prilog proširenju NATO. Crna Gora daje važan, iako mali, doprinos alijansi. Pitanje je kakva je reakcija Evropljana nakon događaja u Ukrajini i u to nisam siguran“, rekao je Mekejn crnogorskim novinarima nakon 35-minutnog sastanka u njegovom kabinetu.

On je najavio da će pozvati i američku i vlade članica NATO da pomognu Crnoj Gori na putu ka članstvu.

"Stvari su vrlo neizvjesne danas i CG je bila veoma važan partner. Vjerujem da zaslužuje da se njen slučaj ozbiljno razmotri i nadam se odobri za put ka članstvu u NATO", rekao je on.

Foto: gov.me

Na pitanje da li se njegovi stavovi podudaraju sa pozicijom administracije Baraka Obame, Mekejn je rekao:

"Mislim da američka Vlada ima još par preostalih pitanja, ali ona nijesu velika, riječ je o raznim reformama i obavezama. Članovi Kongresa i Senata su uglavnom zadovoljni... Mi, NATO i crnogorske vlasti treba da više razgovaramo o preostalim preprekama i pitanjima. Većina ih je riješena“.

Đukanović večeras nastavlja posjetu SAD razgovorom sa potpredsjednikom Džozefom Bajdenom, nastupom u Atlantskom savezu i susretom sa predstavnicima Svjetske banke.

Galerija

Bonus video: