Mekonel zakazao glasanje o ratifikaciji Protokola o članstvu CG u NATO

Prošle nedjelje senatori Mekejn, Šahin i Kardin tražili su da rasprava o protokolu u Senatu počne, ali se tome usprotivio senator Rend Pol
73 pregleda 71 komentar(a)
Crna Gora, NATO
Crna Gora, NATO
Ažurirano: 23.03.2017. 20:49h

Lider većine u Senatu SAD, republikanski senator iz Kentakija, Mič Mekonel, pokrenuo je proceduru koja bi trebalo da se okonča glasanjem o ratifikaciji Protokola o članstvu Crne Gore u NATO, piše Glas Amerike.

U četvrtak popodne, Mekonel je objavio da će se u ponedjeljak u 17.30 po lokalnom vremenu, glasati o ograničenju rasprave (cloture).

Ukoliko za to glasa dvotrećinska većina senatora, navode izvori u Glasa Amerike u Senatu, Protokol o članstvu Crne Gore u NATO mogao bi da bude ratifikovan i poslat na potpis predsjedniku SAD, Donaldu Trampu, već krajem naredne sedmice.

Prošle nedjelje senatori Mekejn, Šahin i Kardin tražili su da rasprava o protokolu u Senatu počne, ali se tome usprotivio senator Rend Pol.

U izjavi za Politiko, senator Pol je iskazao rezervu prema daljem proširenju Alijanse, uključujući i Crnu Goru, ali je njegovo mišljenje - trvde zagovornici politike otvorenih vrata Alijanse - gotovo usamljeno.

Senator Mekejn je prilikom prošlonedjeljne debate u Senatu rekao kako "najmanje 98 senatora" podržava ratifikaciju protokola o članstvu Crne Gore.

Mekonelova odluka da ubrza proceduru uslijedila je nakon što su od Senata to tražili čelni ljudi Stejt Dipertmenta i Pentagona, Reks Tilerson i general Džim Matis.

Oni su u zahtjevu da se članstvo Crne Gore ratifikuje kazali kako očekuju da Crna Gora na narednom samitu Alijanse u Briselu, u maju ove godine, pojavi u svojstvu punopravnog člana.

Američki zvaničnici ponovili su, i u razgovorima sa crnogorskim šefom diplomatije, Srđanom Darmanovićem, koji trenutno boravi u Vašingtonu, da je ratfifikacija Protokola "proceduralno pitanje".

Protokol o članstvu Crne Gore ratifikovalo je 26 od 28 članica Saveza. Čeka se da to još učine Španija i SAD.

Bonus video: