Meta birači bez prebivališta

Tema sjednica bila je i promjena adrese glasanja birača
50 pregleda 4 komentar(a)
MUP, Foto: Savo Prelević
MUP, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.08.2016. 19:41h

Oko 100.000 državljana Crne Gore nema prebivalište u državi ,pa će ministar unutrašnjih poslova Goran Danilović naložiti da Sektor za informacione tehnologije MUP-a provjeri koliko njih je upisano u Centralni birački spisak, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Koordinacionog tijela MUP-a za praćenje primjene izbornog zakonodavstva.

Da bi mogli da glasaju moraju da imaju ispunjen ustavni osnov prebivališta od dvije godine.

Nakon što u Sektoru za informacione tehnologije uporede knjigu državljana sa Centralnim biračkim spiskom, rezultati će biti dostavljeni ministru i Koordinacionom tijelu, a iz biračkog spiska će biti izbrisani svi oni koji nemaju rezidencijalni uslov.

Na sjednici je bilo i riječi i o predstojećem dolasku inženjera francuske komanije Morfo od koje je kupljen Afis sistem.

Osim dvojice saradnika Specijalnog državnog tužilaštva, stručnjaka za informacione tehnologije, poziv da se susretnu sa francuskim inženjerima 24. i 25. avgusta biće upućen i kopredsjedavajućima skupštinskog Odbora za praćenje izbornih zakona Milutinu Simoviću i Draginji Vuksanović.

U nadležnost Specijalnog tužilaštva Milivoja Katnića nedavno su prešla i djela povrede prava birača.

Danilović je nedavno kazao “Vijestima” da će od predstavnika Morfoa tražiti da predstave i dodatne mogućnosti sistema - da li pored provjere otisaka prstuju može to da se učini i sa fotografijama.

“Tada ćemo dobiti informaciju o pouzdanosti Afis sistema koji su problemi i možemo li ih otkloniti do izbora,”kazao je.

Tema sjednice bila je i promjena adrese glasanja, s ciljem da se otklone sumnje gdje bi neko lice trebalo da glasa 16. oktobra.

Poslanica Demokratskog fronta Branka Bošnjak nedavno je dostavila “Vijestima” dokumenta koja ukazuju da je njihov aktivista prvo dobio obavještenje MUP-a da bi trebalo da glasa na jednom, a dva mjeseca kasnije na drugom biračkom mjestu. Na sastanku je potvrđena namjera pokretanja call centra, putem koje bi građani prijavljivali probleme u vezi sa biračkim pravi

Bonus video: