Meta, Tači i Ruči pozdravili usvajanje zakona o javnom isticanju nacionalnih simbola

Predsjednik Albanije je kazao da usvajanje zakona nacionalnim manjinama garantuje pravo i slobodu izbora, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola, kao i proslavu njihovih nacionalnih praznika
8151 pregleda 8 komentar(a)
Predsjednik Albanije, Ilir Meta, Foto: AP
Predsjednik Albanije, Ilir Meta, Foto: AP

Predsjednici Albanije i Kosova, Ilir Meta i Hašim Tači, kao i predsjednik albanskog parlamenta, Gramoz Ruči, pozdravili su usvajanje Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola u Skupštini Crne Gore.

Meta je kazao da usvajanje zakona nacionalnim manjinama garantuje pravo i slobodu izbora, upotrebu i javno isticanje nacionalnih simbola, kao i proslavu njihovih nacionalnih praznika.

Albanski predsjednik je kazao da je usvajanje zakona važan korak ka poštovanju prava manjina i u korist jačanja socijalne kohezije i njihovog doprinosa izgradnji vladavine zakona.

"Čestitamo, ne samo albanskim političkim strankama, već i svim institucijama u Crnoj Gori koje su doprinijele usvajanju ovog važnog zakona", piše Meta na Fejsbuku.

Tači je rekao da je usvajanje zakona dobra vijest za sve zajednice koje žive u našoj državi.

Prema njegovim riječima, ova odluka dodatno jača multietničnost i osjećaj pripadnosti svakog građanina u Crnoj Gori.

U svakom demokratskom društvu, kako je kazao, vrlo je važno da nijedan pojedinac ili grupa nije marginalizovan, zaboravljen ili isključen.

"Kao predsjednik Republike Kosovo čestitam Crnoj Gori i svim albanskim sunarodnicima u ovoj susjednoj državi, koji su vjekovima čuvali naš nacionalni identitet", naveo je Tači na Fejsbuku.

Usvajanje zakona je pozdravio i predsjednik albanskog parlamenta, Gramoz Ruči.

"Usvajanjem ovog zakona susjed i partner Crna Gora obilježava značajan korak ka konsolidaciji prava svih građana, uključujući i etničke manjine, u multietničkom društvu. Izražavam svoju zahvalnost i zahvalnost kolegi Brajoviću i poslanicima koji su glasali za ovaj zakon. Albanske stranke i albanski zastupnici zaslužuju posebnu pohvalu za svoje napore na donošenju ovog zakona. To je još jedan dokaz doprinosa Albanaca kao faktora mira, stabilnosti i kohezije u regionu", poručio je on.

Bonus video: