Mihajlović: Zakon potpuno nepravedan prema SPC

Potpredsjednica vlade Srbije je rekla da Srbi u Crnoj Gori znaju da je srpska država uvijek sa njima
4709 pregleda 10 komentar(a)
Mihajlović, Foto: Betaphoto
Mihajlović, Foto: Betaphoto

Potpredsjednica vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, izjavila je da je crnogorska vlada napravila "veliku grešku" sa zakonom o vjeroispovijesti koji je "potpuno nepravedan" prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

"Ovo je apsolutan presedan u ponašanju jedne države u odnosu na imovinu jedne crkvene zajednice", rekla je Mihajlović za TV Prva, navodeći da se to tiče i svih ostalih crkava.

Mihajlović je rekla da Srbi u Crnoj Gori znaju da je srpska država uvijek sa njima i "da smo mi svi zajedno".

"Makar i u tim situacijama gdje mi ne možemo mnogo da učinimo, ali možemo da se izjasnimo da nešto nije u redu i pozove sve druge da budu na nekoj našoj strani, ako to možemo nazvati stranom", rekla je Mihajlović.

Ona je rekla kako misli da će u narednom periodu biti još puno problema oko statusa SPC i položaja srpskog naroda u Crnoj Gori.

"Huligani se opet pojavljuju kao čuvari srpstva"

Mihajlović je u intervjuu za "Blic", objavljenom prije par dana, kazala da ima razumijevanja za građane koji su svakodnevno na ulicama i u hramovima SPC i koji na taj način izražavaju mirni protest zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Istakla je, ipak, da nema razumijevanja za "buđenja šovinista, za huligane i probisvijete koji se u Beogradu opet pojavljuju kao čuvari srpstva".

"Ali mi je najtužniji takozvani "apel 88" u kome intelektualci optužuju Srbiju da je odgovorna za dešavanja u Crnoj Gori. Znam da će se u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj uvijek naći neko kome je Srbija kriva za sve, ali kada sam vidjela potpise nekih naših uglednih ljudi, to me je razočaralo", kazala je Mihajlović za "Blic".

Bonus video: