Mijenjali biračke spiskove kako bi Nedjeljka bila Neđeljka

MIDT objašnjava kako je došlo do promjene imena u biračkom spisku za oko 4.000 građana u posljednja tri mjeseca
0 komentar(a)
ime, prezime, Foto: Flickr.com/bump/
ime, prezime, Foto: Flickr.com/bump/
Ažurirano: 22.01.2013. 22:34h

Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije (MIDT) saopštilo je da se broj od 4.046 izmjena u imenima i prezimenima građana u Centralnom biračkom spisku (CBS) prvenstveno odnosi na promjene bračnog stanja, ali i usklađivanje načina upisa imena i prezimena sa podacima iz lične karte birača.

U ministarstvu koje vodi Vujica Lazović su objasnili da se, primjera radi, promjene u CBS odnose na izmjene u upisu imena i prezimena u kojima je slovo „đ“ u biračkom spisku bilo upisano kao „dj“.

Prema Zakonu o biračkim spiskovima izmjene se mogu izvršiti po službenoj dužnosti ili na zahtjev birača. U slučaju promjene imena to je moguće jedino u slučaju kada birač lično podnese zahtjev nadležnom organu. To u praksi znači da je, primjera radi, građanka koja je upisana pod imenom “Nedjeljka” morala lično da zatraži da se u Centralnom biračkom spisku (CBS) njeno ime ispravi u “Neđeljka”.

Pred izbore masovni razvodi i vjenčanja? >>>

Prema podacima Monstata, u Crnoj Gori godišnje se prosječno sklopi i razvede oko četiri hiljade brakova. Prostom matematikom to znači da se za tri mjeseca bračno stanje promijeni za oko hiljadu osoba, što znači da je za posljednja tri mjeseca tri hiljade birača tražilo da se promjene slova u njihovom imenu ili su državni organi sami odlučivali da li nečije ime ili prezime, primjera radi, sadrži slova “dj” ili samo slovo “đ”.

"Ovo ažuriranje je upravo urađeno radi eliminisanja svih nedosljednosti u evidencijama prilikom glasanja, odnosno neusaglašenosti podataka iz lične karte sa podacima na izvodu iz biračkog spiska i to je transparentno prikazano u numeričkom prikazu“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima Ministarstva, od 14. oktobra do 19. januara, u birački spisak je upisano 4.493 glasača, dok iz spiska izbrisano 3.174. Kako je navedeno, u prethodna mjeseca, iz spiska je izbrisano 1.500 pokojnika

Prema podacima Ministarstva, od 14. oktobra do 19. januara, u birački spisak je upisano 4.493 glasača, dok iz spiska izbrisano 3.174. Kako je navedeno, u prethodna mjeseca, iz spiska je izbrisano 1.500 pokojnika.

Podaci se, navode iz ministarstva, u kontinuitetu analiziraju, dopunjuju u cilju što ažurnije evidencije o biračima i te promjene prikazuju se numeričkim prikazom. Kako se navodi, promjene vrše opštine pojedinačno i od oktobra su opštine Herceg Novi i Bijelo Polje imale najviše promjena te vrste.

Iz ministarstva su pozvali građane da provjere svoj status u biračkom spisku i prijave eventualne nepravilnosti u svojim opštinama

Bonus video: