Mikić: Đukanović je manipulator, vlast mu prioritetnija od državnih intersa

Đukanović je juče za Tanjug rekao da su "politički u Crnoj Gori protesti obučeni u crkveno ruho"
3595 pregleda 10 komentar(a)
Mikić, Foto: URA
Mikić, Foto: URA

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA, Zoran Mikić kazao je da je predsjednik Crne Gore i DPS-a, Milo Đukanović u razgovoru za agenciju Tanjug svojim porukama demonstrirao da nije predsjednik svih građana i pokazao još jednom na djelu svoje manipulatorske sposobnosti, računajući da građani Crne Gore pate od kolektivne amnezije.

Đukanović je juče za Tanjug rekao da su "politički u Crnoj Gori protesti obučeni u crkveno ruho."

“I to od iste one amnezije od koje su on i visoki funkcioneri DPS-a odavno oboljeli. Srećom amnezija nije zahvatila čitavo društvo”, navodi Mikić.

Tvrdi da jučerašnje pojavljivanje Đukanovića posle višenedjeljne medijske izolacije nije slučajno.

“Kao što nije slučajan ni datum izjave - veliki pravoslavni praznik Bogojavljenje. Očekivano od nekoga ko za sebe misli da je vrhovno božanstvo u Crnoj Gori. Možda je Đukanović bio primoran i da sačeka da se oslobodi obaveza koje ima prema Vučiću Vladimir Beba Popović kako bi zajedno, kao mnogo puta u prethodnim decenijama, osmislili seriju laži i manipulacija. Đukanovićevi navodi da litije ne mogu ugroziti vlast, pokazuju da je njegova jedina briga očuvanje vlasti i funkcija, a da mu nije stalo do državnih interesa i rješavanja podjela u društvu. Interes čitavog društva je pomirenje i pronalaženje rješenja oko spornih pitanja uz obavezu svih da poštuju suverenitet i integritet države Crne Gore”, tvrdi Mikić.

On navodi i da su se "iščašenja" sa imovinom i državnom svojinom o kojima govori Đukanović od 1986. do 2000. godine i uređenje katastra dogodili u periodu dok je na vlasti bio jedinstveni DPS.

“Zašto vlast u prethodnih 30 godina nije iskoristila zakonske mehanizme da ispravi nepravilnosti već je po potrebi koketirala sa državnim i nacionalnim interesima? Za period od 1989. do 2000. znamo da ste bili zauzeti: ratom za mir, progonima neistomišljenika, švercom cigareta i narkotika, obilaskom rezervista na ratištima, ali i nalaganjem badnjaka sa onima koje sada napadate. Takođe Vas podsjećamo da ste u tom periodu sa istim žarom i žestinom kao što sad prognonite SPC progonili i one koji su na Lučindan 1993. godine obnovili CPC i postavili Antonija Abramovića za poglavara. A od 2000. godine do danas zauzeti ste rasprodajom državne imovine i zloupotrebom državnih resursa, nezakonitim bogaćenjem i uništavanjem svih privrednih i prirodnih potencijala koje naša država ima”, ističe Mikić.

Navodi i da je “paradoksalno da o zaštiti državne imovine i svojine govori čovjek koji je sektor energetike u Crnoj Gori poklonio svojoj porodici, privredne resurse prijateljima i kumovima, prirodne i turističke potencijale na 99 godina sumnjivim investitorima sa “offshore” destinacija, banku i rudnik uglja rođenom bratu a uz to je kao premijer lično potpisao više koncesija sinu za izgradnju mini-hidroelektrana na crnogorskim rijekama”.

“Takođe smo imali prilike da vidimo kako državni interes i imovinu trodecenijska vlast DPS-a štiti na Mamuli, Luštici, Miločerskom parku i Svetom Stefanu, na Tari, Sinjajevini, Crnom jezeru, u aferama KAP, Limenka, Telekom. Za razliku od Vas i visokih funkcionera DPS-a građani Crne Gore ne pate od amnezije, vide da ste ostali usamljeni i da predstavljate prošlost, a ne budućnost naše države”, ukazuje Mikić.

Smatra da je DPS potpuno usamljen i da se to najbolje vidi iz toga da ga "više ne brane ni manjinske partije ni sateliti jer su, kako kaže Mikić, i oni svjesni da ovakvo ponašanje DPS-a samo proizvodi nove podjele i probleme."

“Rješavanje spornih i osjetljivih pitanja treba realizovati kroz dijalog, a ispravljanje svih nepravdi i nepravilnosti sistematski i postepeno. URA nije protiv zakonskih rješenja koje će regulisati oblast religijskih zajednica u Crnoj Gori ali isto tako zna da je ova priča sa velikim tenzijama bez istinskog dijaloga plasirana od strane Đukanovića tik pred izbore. I to u trenutku kada se kao društvo i država suočavamo sa ogromnim socijalnim i ekonomskim problemima zbog čega sve više ljudi odlazi iz zemlje”, ukazuje izvršni direktor URA.

Dodaje da URA predlaže i sistematske zakone koji treba da pomognu ozdravljenje i oporavak našeg društva.

“Prvi takav je Zakon o porijeklu imovine kojim se predviđa provjera imovine svih javnih funkcionera i sa njima povezanih lica od 1989. godine do danas. Na taj način se stvaraju mogućnosti da se pokradeni novac svih građana vrati u budžet Crne Gore. Tako se štite interesi svih građana i državna svojina”, zaključuje Mikić u reagovanju.

Bonus video: