Mikić: Rebalans zbog kolektora samo izgovor za rupe u budžetu

"Ono što treba pohvaliti jeste značajno povećanje prihoda po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta jer su sredstva po ovom osnovu već do 31. 8. 2019. godine naplaćena u iznosu od skoro 15,5 miliona eura, što je veće za 41% odnosno 4,5 miliona u odnosu na planirane prihode za čitavu godinu", kaže Mikić
2495 pregleda 3 komentar(a)
Zoran Mikić, Foto: Savo Prelević
Zoran Mikić, Foto: Savo Prelević

Zoran Mikić, odbornik URA, kaže da ako se prisjetimo izjave gradonačelnika Ivana Vukovića od prije par mjeseci iz Čikaga kada je poručio da Podgorici nije problem novac, onda najave rebalansa budžeta zvuče apsurdno i paradoksalno.

“Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je jedan od najvažnih infrastrukturnih projekata u našem gradu. Postrojenje se najavljuje već decenijama i prošle godine se licitiralo sa različitim datumima za početak radova i posebno je apostrofirano da je za taj projekat obezbijeđena finansijska konstrukcija. Sada iz DPS-a demantuju sami sebe pa duguju javnosti odgovore zbog čega se sredstva za tu namjenu nisu mogla ranije planirati u budžetu? Podsjećamo javnost da je budžet Glavnog grada za 2019. godinu čak 35% manji u odnosu na onaj iz 2009. godine. Ne smijemo zaboraviti ni podatak da je budžet unaprijed planiran sa minusom (deficitom) od 12,5 miliona i kreditnim zaduženjem od 8,5 miliona eura, a sada se rebalansom zaduženja uvećavaju”, ističe Mikić.

Budžet glavnog grada Crne Gore za ovu godinu biće uvećan za 10,44 miliona eura, odnosno ukupna budžetska sredstva biće uvećana na 75,85 miliona.

Tako je navedeno u izmjenama i dopunama odluke o ovogodišnjem budžetu glavnog grada, koja je na javnoj raspravi.

U odluci se navodi da su najvažniji razlozi koji su doveli do rebalansa gradske kase donošenje novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave kojim je povećana stopa raspodjele poreza na dohodak građana glavnom gradu sa 13 na 15 odsto, što je dovelo do povećanja tog prihoda u odnosu na planirani, kao i dobre naplate režija za komunalno opremanje građevinskog zemljišta.

“Rebalansom će gradska kasa biti uvećana za oko 10,5 miliona eura, ali su pokazatelji loše i neodgovorne višegodišnje ekonomske i fiskalne politike DPS-a u Podgorici vidljivi na svakom koraku. DPS već decenijama nije u stanju da obezbijedi stabilne finansije niti da realizuje nijedan infrastrukturni projekat bez kredita i zaduživanja. Čak ni lokalna preduzeća koja bi trebalo da budu rentabilna nisu u stanju da posluju bez gubitaka. Rebalans budžeta predviđa povećanje kreditnih zaduženja za dva miliona, odnosno sa planiranih 8,5 na 10,5 miliona eura. Gradska uprava planira da poveća rashode za tekuću budžetsku potrošnju za oko 1,2 miliona EUR-a, sredstva za otplatu dugova za oko 200 000 eura, i za oko 8 miliona kapitalni budžet”, kaže Mikić.

On ističe da pojedina povećanja prihoda koja se pominju u rebalansu budžeta uglavnom su produkt izmjene Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Ono što treba pohvaliti jeste značajno povećanje prihoda po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta jer su sredstva po ovom osnovu već do 31. 8. 2019. godine naplaćena u iznosu od skoro 15,5 miliona eura, što je veće za 41% odnosno 4,5 miliona u odnosu na planirane prihode za čitavu godinu.

“Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je samo izgovor za DPS da popuni očigledno rupe u budžetu koje nastaju zbog rasta tekuće potrošnje, neracionalnog gomilanja administracije i otplatom raznih dugovanja iz prethodnih perioda. Najbolji pokazatelj neodgovorne ekonomske politike DPS-a u Glavnom gradu jesu iznosi koji se izdvajaju za otplatu dugova po osnovu izgubljenih sudskih sporova. Samo u 2018. godini potrošeno je 7,4 miliona na otplatu dugovanja po osnovu izgubljenih sudskih sporova dominantno iz tužbi zaposlenih službama Glavnog grada. Analizom takozvanih “skrivenih” ostalih stavki iz planiranog rebalansa budžeta dolazimo do podatka da je previđeno da se u okviru ostalih izdataka odvoje dodatna sredstva u visini od 751 000 za izdatke po osnovu troškova sudskih isplata, što znači da ovi rashodi nastavljaju da rastu. Kroz stavku otplata dugova iz prethodnog perida vidimo da je još 200 000 opredijeljeno za sudske troškove iz prethodnog perioda. Zbirno to znači da će građani Podgorice nakon rebalansa gotovo sa skoro milion eura plaćati propuste prethodnih gradskih uprava i troškove nastalne po osnovu radnih sporova. Za višemilionske gubitke po ovom osnovu koji se ponavljaju iz godine u godinu i direktnu štetu po budžet Glavnog grada još uvijek nije niko odgovarao”, kaže Mikić.

Administracija i tekuća potrošnja jedu budžet

“Očigledno je da se ekonomska i fiskalna politika Glavnog grada svodi na održavavanje nagomilane administracije, tekuću potrošnju i isplatu dugovanja iz prethodnih perioda. Ulaganja u kapitalne projekte iz sredstava Glavnog grada su zanemarljiva. U ovom trenutku najviše nas brine podatak što aktuelna uprava Glavnog grada ne vodi računa na koji ćemo isplati oko 30 miliona po osnovu sudske presude iz Strazbura kompaniji KIPS. To je gotovo pola godišnjeg budžeta Glavnog grada i iznos koji bi mogao da dovede do potpunog kolapsa u finansijama našeg grada”, kaže Mikić.

Bonus video: