Milačić: Ako ima petlje, kao što nema, neka Đukanović raspiše referendum o NATO

"Članstvo u NATO se propagandno prikazuje kao "ratovanje za mir", na isti način kako je crnogorska vlast vodila "rat za mir" bombardujući Dubrovnik", poručio je između ostalog Milačić
54 pregleda 10 komentar(a)
Referendumski karavan, Prag, Foto: Miloš Karadaglić
Referendumski karavan, Prag, Foto: Miloš Karadaglić
Ažurirano: 04.03.2017. 10:05h

U povratku iz Brisela ekipu Referendumskog karavana u Pragu je ugostio dr Aleksandar Mitić, predsjednik Centra strateške alternative, bivši dopisnik Agencije Frans-Pres sa Kosova za vrijeme NATO bombardovanja 1999. godine, dopisnik Tanjuga iz sjedišta NATO-a u Briselu (2005–2009) i koordinator peticije 200 javnih ličnosti za referendum o članstvu Srbije u NATO 2010. godine.

Organizator Referendumkog karavana Marko Milačić u Pragu je, zahvalivši se Mitiću na gostoprimstvu, kazao da je borba za referendum dio šire borbe za demokratizaciju Crne Gore:

"Referendum o NATO je samo jedan korak ka demokratizaciji Crne Gore i stvaranja normalnog društva koje neće biti bazirano na podjelama i na vlasti ukorijenjenoj u organizovanom kriminalu. Referendum je elementarno pravo svakog građanina da odluči o svojoj sudbini, o tome da li će finansirati ratove širom svijeta ili će živjeti u miru, da li će služiti intresima globalnih ratnohuškačkih elita ili će se baviti razvojem svoje zemlje, u miru, mimo sukoba velikih. Članstvo u NATO se propagandno prikazuje kao "ratovanje za mir", na isti način kako je crnogorska vlast vodila "rat za mir" bombardujući Dubrovnik, početkom devedesetih. Vidjeli smo da je to bila prevara i da to nije bio rat za mir, već "rat za rat" i rat za lične intrese ljudi koji su i sada na vlasti u Crnoj Gori. Crna Gora ne želi novo, globalno "ratovanje za mir", istakao je Milačić.

On je iz Praga pozvao predsjednika DPS i bivšeg premijera Mila Đukanovića, za kojeg kaže da i dalje, iako ne formalno, drži vlast u Crnoj Gori, da "ukoliko ima petlju" raspiše referendum.

"Đukanović i njegovi odlično znaju, zato i toliko bježe od referenduma, da je ozbiljna većina građana za neutralnu Crnu Goru, i da čak referendum koji bi raspisala vlast ne bi za rezultat imao članstvo u NATO. Da je drugačije, referendum ne bi ni jednog trenutka bio doveden u pitanje. Ako ima petlje, kao što nema, neka Đukanović raspiše referendum. Jasno je da se Đukanović i ta klika boje volje sopstvenog naroda", kazao je Milačić.

Mitić je iznio svoj sud o potencijalnom ulasku Crne Gore u NATO bez raspisivanja referenduma.

"Referendumski karavan je oličenje svega onoga što je pozitivno, demokratsko, inspirišuće i prijeko potrebno na Balkanu. Jedan iskren, krajnje transparentan i vrijedan napor da se čak i onima koji se slažu sa ulaskom Crne Gore u NATO ukaže da je takav potez krajnje nelegitiman i opasan bez održavanja referenduma. Bez referendumskog legitimiteta, članstvo Crne Gore u NATO će se uvijek posmatrati kao nedemokratsko, a posljedice će dugoročno biti razarajuće po crnogorsko društvo"m kazao je Mitić.

Prema Mitićevim riječima, Crna Gora u odnosu na neke zemlje regiona popušta pred pritiscima ulaska u NATO savez.

"U eri u kojoj države i institucije širom Evrope, suočene sa pritiscima na ulicama i na izborima, pokušavaju da pronađu odgovor kako da pozitivno odgovore na vapaje evropskih naroda i narodnih pokreta za većom demokratizacijom i participacijom u donošenju odluka, u Crnoj Gori se dešava nešto sasvim suprotno tom duhu vremena. Ni u Srbiji ni u Republici Srpskoj nije uvijek bilo lako biti suprostavljen "puzajućem procesu" uvlačenja u NATO. Ali pravovremen pritisak naroda i dijela građanskog društva na političke elite je doveo do toga da se danas i u Beogradu i u Banjaluci ni ne pomišlja na odustajanje od vojne neutralnosti bez referendumske odluke", rekao je Mitić.

Odgovornost za situaciju u kojoj se Crna Gora nalazi Mitić pripisuje vladajućem režimu.

"Crnogorski narod je, nažalost, već godinama u daleko težoj situaciji zbog prirode režima Mila Đukanovića, ali bitka za vojno neutralnu Crnu Goru nikad neće biti izgubljena sve dok narod drugačije ne odluči na referendumu. Srbija nije NATO zemlja, Crna Gora nije NATO zemlja", poručio je Mitić.

Bonus video: