Milačić podnio krivičnu prijavu protiv Đukanovića

"Budući da je Glavni specijalni tužilac bio dužan da, na osnovu iznijetih i činjenicama potkrijepljenih medijskih tvrdnji Duška Kneževića, sam pokrene postupak krivičnog gonjenja Mila Đukanovića, što on nije učinio, zahtijevamo kao građani koji ga plaćaju za posao koji obavlja da sada preduzme sve potrebne radnje"
2650 pregleda 67 komentar(a)
Marko Milačić ispred SDT-a, Foto: Prava Crna Gora
Marko Milačić ispred SDT-a, Foto: Prava Crna Gora

Predsjednik Prave Crne Gore Marko Milačić predao je jutros krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića povodom, kako je saopšteno, pojedinih krivičnih radnji iz afera "Atlas" i "Koverta".

"Protiv Mila Đukanovića, predsjednika Crne Gore, zbog sumnje da je kao premijer od Duška Kneževića u martu mjesecu 2010. godine i martu mjesecu 2011. godine primio imovinsku korist - plaćanje putovanja, snošenje troškova avionskih karata, smještaja u hotelu i plaćanja drugih računa prilikom boravka u Dubaiju, a sve u vrijednosti preko 60.000 eura, a za uzvrat koristeći svoj službeni položaj i društveni uticaj posredno ili neposredno vršio uticaj na rukovodstvo Centralne banke Crne Gore", navodi se u prijavi.

Imajući u vidu društveni položaj Kneževića i autoritet i uticaj koji po funkciji nosi premijer države, kako se navodi u prijavi, postoji osnovana sumnja da je Đukanović "predmetnu imovinsku korist primio od Kneževića nudeći mu da za uzvrat svojim društvenim položajem izvrši protivzakoniti uticaj na rukovodstvo Centralne banke, tražeći od njenih službenih lica da se uzdrže od vršenja svoje službene dužnosti, odnosno da ne izvrše službenu radnju koja se morala izvršiti, tačnije da ne vrše kontrolu u Atlas banci, koja je u vlasništvu Kneževića".

"Iz dokumenata koja je javnosti prezentovala sama Centralna banka jasno je da kontrola u Atlas banci nije vršena sve do 2015. godine i postoji osnovana sumnja da je tadašnji premijer Milo Đukanović zahtijevao od guvernera Centralne banke da se ta kontrola ne vrši. Prilikom preduzimanja gore opisanih radnji Milo Đukanović postupio je sa umišljajem i bio je svestan da posredovanje u ne vršenju službene dužnosti vrši korišćenjem svog službenog i društvenog položaja i ugleda, a takođe je bio svestan i da je za nezakonito posredovanje primio imovinsku korist".

Krivična prijava predata Specijalnom državnom tužilaštvu

Milačić u prijavi navodi da je na ovaj način Đukanović "ostvario obilježja krivičnog djela protivzakoniti uticaj".

"Zahtijevamo od Glavnog specijalnog tužioca kao stvarno nadležnog, da u okviru svoje zakonom određene dužnosti koja podrazumijeva gonjenje učinilaca krivičnih djela za koje se goni po službenoj dužnosti, detaljno ispita predmetne sumnje, jer se radi o sumnji u jedno od krivičnih djela takozvane korupcije u službi, i to u najvećoj instanci službe. Budući da je Glavni specijalni tužilac bio dužan da, na osnovu iznijetih i činjenicama potkrijepljenih medijskih tvrdnji Duška Kneževića, sam pokrene postupak krivičnog gonjenja Mila Đukanovića, što on nije učinio, zahtijevamo kao građani koji ga plaćaju za posao koji obavlja da sada preduzme sve potrebne radnje kako bi ispitao navedene sumnje i učinioca optužio po zakonu.", navodi se u prijavi

Milačić je kazao da je SDT nakon optužbi Kneževića moralo "hitno da sasluša Đukanovića".

"Upravo je ovo, što rade SDT i VDT, državni udar, ovo anti-državna politika i želim da podsjetim na elementarnu stvar da gospodu iz tužilaštva plaćaju građani Crne Gore. Upravo oni očekuju da se Đukanović hitno sasluša. Jer, šta još treba u Crnoj Gori da se dogodi, koje optužbe još treba da čujemo pa da bi tužilaštvo krenulo da radi svoj posao i da pozove na saslušanje Mila Đukanovića, da mu postavi pitanja na glavne stvari oko ove afere", rekao je Milačić.

Dodao je da pravi trenutak "za mudru i pametnu opozicionu politiku".

"Da sjednemo za isti sto i da krenemo u osmišljavanje koordinisanog, ozbiljnog, mudrog otpora u Crnoj Gori. Ne samo zbog ove afere. Vidimo i to da Crna Gora postaje, bez reakcija institucija, poprište kriminalnih obračuna skoro svaki dan", naveo je Milačić.

Bonus video: