Milačić: Srbi u Crnoj Gori taoci vlasti i profesionalnih Srba, Vlada i predsjednik vulgarno odgovorili patrijarhu

Milačić je poručio da je jasno da se Srbi u Crnoj Gori nalaze u getoiziranom položaju, a odgovornost kako tvrdi leži upravo na onima koji se danas utrkuju ko će prije napasti srpskog patrijarha
130 pregleda 103 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Marko Milačić, Foto: Prava Crna Gora
Ažurirano: 24.07.2018. 11:34h

Srbi u Crnoj Gori su taoci vlasti, ali i profesionalnih Srba, ocijenio je predsjednik Prave Crne Gore, Marko Milačić.

"Izjave Patrijarha Srpske pravoslavne crkve, gospodina Irineja, o lošem položaju Srba u Crnoj Gori, izazvale su velike reakcije, među kojima su prednjačile osuđujuće reakcije zvaničnika Vlade, ali i predsjednika države. Oni su, u stilu poslednjih političkih kabadahija, na vulgaran način odgovorili patrijarhu, potpuno odbacujući kritike da se srpski narod u Crnoj Gori nalazi na udaru, ocjenjujući te izjave zlonamjernim i paušalnim, te da govore više o onome ko ih je izrekao", istakao je Milačić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej ocijenio je u razgovoru za „Dan” da je položaj crkve u Crnoj Gori danas gori nego u vrijeme okupacije Osmanlija, dok je položaj Srba kao u vrijeme Nezavisne države Hrvatske (NDH).

Milačić je kazao da Prava Crna Gora stoga postavlja 10 pitanja zvaničnicima vlasti, ali i javnosti - "da li je zlonamjerno i paušalno sljedeće:

1.) To što je nedavno Mitropolitu SPC grupa velikoalbanskih ekstremista u Ulcinju zabranila služenje Bogu, na pravoslavnoj svetinji?

2.) To što vlast sve izborne kampanje u poslednjih dvadeset godina temelji na antisrpskoj retorici?

3.) To što što se Srbi diskriminišu prilikom zapošljavanja?

4.) To što je, prema Vladinim podacima, u državnim institucijama zapošljeno svega 7% Srba, iako ih, prema poslednjem popisu ima oko 30%?

5.) To što Srbi, sa 30% udjela u ukupnom stanovništvu, već dvadeset godina ne participiraju u vlasti, dok, recimo, Bošnjaci sa manje od desetak procenata kontrolišu šest ministarstava?

6.) To što je ćirilica degradirana kao ravnopravno pismo, i što se srpski pisci brišu iz crnogorskih udžbenika za đake?

7.) To što jedan profesor u danilovgradskoj školi disciplinski odgovara samo zato što je tražio ravnopravnost pisma?

8.) To što je crnogorska vlast priznala Kosovo iako je, po njihovom priznanju, ogromna većina građana bila protiv?

9.To što je Crna Gora, mimo volje građana, ugurana u NATO savez, mimo referenduma, odnosno, mimo volje građana?

10.) Na kraju, da li je zlonamjeran i paušalan podatak da jedino Srbi u Crnoj Gori nemaju riješeno nacionalno pitanje, već decenijama tavore u jazu između instituta manjina i konstitutivnog naroda?

Milačić je poručio da je zbog svega navedenog, jasno da se Srbi u Crnoj Gori nalaze u getoiziranom položaju, a odgovornost kako tvrdi leži upravo na onima koji se danas utrkuju ko će prije napasti srpskog patrijarha.

"Naravno, ne treba zanemariti i činjenicu da su tom stanju u ne maloj mjeri doprinijeli i pojedinci iz opozicije, koji su svoju ulogu Srba poprilično profesionalizovali u poslednjih trideset godina. Prava Crna Gora će uskoro ponuditi i prezentovati domaćoj i inostranoj javnosti, nov i moderan koncept čija će strategija, nadamo se, doprinijeti poboljašanju stanja srpskog naroda u Crnoj Gori. Srpskom pitanju u Crnoj Gori je potrebna modernizacija u vidu smjene generacija, kao i u vidu nove estetike srpstva i unutarpravoslavnog pomirenja, a sve to praćeno velikim i posvećenim terenskim radom", zaključio je Milačić.

Bonus video: