Milačić: Vlast u Crnoj Gori stvara podlogu za nestabilnost

"Stiče se utisak da je radi uvlačenja Crne Gore u NATO sve dozvoljeno, pa i krađa izbora, represija, montiranje sudskih procesa, zavođenje faktičkog vandrednog stanja u danima izbora, uopšte svaki mehanizam krivotvorenja i pravno-političke agresije na ovu malu zemlju velike istorije", rekao je Milačić
18 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Referendumski karavan
Marko Milačić, Foto: Referendumski karavan
Ažurirano: 01.03.2017. 15:13h

Referendumski karavan, koji predvodi Marko Milačić stigao u Brisel, posljednje odredište putovanja.

Kako je saopšteno iz Referendumskog karavana, poslanicima Evropskog parlamenta, na poziv litvanske parlamentarke Tatjane Ždanoke, obratio se Milačić.

On je, kako se navodi, predstavio političku situaciju u Crnoj Gori, problem zbog koga je karavan krenuo na put, prenio mišljena sagovornika iz regiona i ostalih zemalja Evrope, sa kojima se karavan susreo.

Milačić je, kako je saopšteno, objasnio zašto je i koliko važno organizovati referendum u Crnoj Gori po pitanju ulaska u NATO.

"Stiče se utisak da je radi uvlačenja Crne Gore u NATO sve dozvoljeno, pa i krađa izbora, represija, montiranje sudskih procesa, zavođenje faktičkog vandrednog stanja u danima izbora, uopšte svaki mehanizam krivotvorenja i pravno-političke agresije na ovu malu zemlju velike istorije. Ne želimo da se mirimo sa time. Vlast u Crnoj Gori liči na grupu kockara koji se igraju sa bezbjednošću naše zemlje", rekao je Milačić.

Kazao je da ukoliko vlast istraje u izbjegavanju referendum, "mimo ogromne većine građana koji su za to, NATO zajedno sa svojim partnerima u Crnoj Gori stvara podlogu za nestabilnost".

"Iako se Crna Gora i Ukrajina ne mogu porediti po geopolitičkom uticaju, u Crnoj Gori sve više se uočava proces ukrajinizacije. Agenda ukrajinizacije je jasna: potpiruju se nacionalne podjele, podržavaju nedemokratski, čak i fašistički režimi, koji Zapadu služe kao marionete, stvaraju se banana, propale države, lake za kontrolisanje. To su nesuverene i kolonizovane zemlje. Borba protiv toga imperativ je našeg vremena, antifašizam za 21. vijek. Ideja održavanja referendum o NATO-u zato je dio mnogo veće borbe za demokratiju i humaniji svijet", kazao je Milačić.

Iz Referendumskog karavana je saopšteno da potpredsjednik Komiteta za spoljne poslove (AEET) i poslanik Ujedninjene ljevice u Evropskom parlamentu Havijer Kouzo pruža punu podršku raspisivanju referenduma o NATO-u.

"Podržavam referendum o članstvu u NATO jer mislim da je to fundamentalno pitanje i da je demokratski pitati građane, naročito zbog toga što u ovom momentu NATO postaje sve skuplji, sve nasilniji i šireći se na Istok dovodi nas u opasnost od rata velikih razmjera. Zbog toga, moja puna podrška referendumu", rekao je Kouzo.

Direktor nezavisnog medija Investig Action, Mišel Kolon, kako je saopšteno, tvrdi da NATO treba ukinuti.

"Bio sam u Jugoslaviji, mnogo godina pa i 1999. tokom NATO bombardovanja. Vidio sam šta je NATO uradio, ubijajući ljude i mislim da je to banda kriminalaca. Nekoliko godina kasnije bio sam u Libiji i gledao djecu na zemlji, od 4 godine, od 6 godina, stradalu tokom NATO bombardovanja, a NATO se pravdao da su to vojni ciljevi. Tvrdim da nema potrebe pridruživati se NATO-u. Naprotiv, treba ga ukinuti. Kao Belgijanac koji živi u Briselu smatram da bi to bilo dobro za mir. Više ne postoji Sovjetski Savez i niko neće napasti Belgiju, nikome NATO ne treba. Uostalom, i previše je skup. Iz mog ugla, to je samo vojska više nacija koja je pokrenula rat u Evropi protiv Jugoslavije, rat u Aziji protiv Avganistana, rat u Africi protiv Libije, a nekoliko puta su izvodili i vojne manevre protiv Venecuele. Dakle, on služi za "svjetski udar" i zato nam nije potreban, rekao je Kolon.

Naglasio je da je referendum o NATO-u neophodan.

"Ukolioko neka zemlja želi da postane član NATO-a, to naravno treba da odluče građani. Ne može 1 odsto stanovništva, takozvana elita, da odluči o tome. U pitanju su međunarodni odnosi, radi se o ratu i miru, radi se o tome da li ćete trošiti svoj novac kupujući oružje i ratovati ili ćete graditi škole i bolnice. Zato narod mora da odluči o tome jer to je demokratija", kazao je Kolon.

Bonus video: