Milić: Neće se desiti zamor od proširenja EU

7 komentar(a)
Eduard Auer, Srđan Milić, Foto: SNP
Eduard Auer, Srđan Milić, Foto: SNP
Ažurirano: 04.02.2015. 19:03h

Predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Srđan Milić razgovarao je sa šefom Odjeljenja za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za spoljno djelovanje Eduardom Auerom.

Kako je saopšteno iz SNP-a, tokom susreta sagovornici su razmijenili mišljenje o politici proširenja EU u odnosu na Zapadni Balkan i region, sa aspekta prioriteta predsjedavanja Unijom.

"Milić je istakao da vjeruje da će se EU dodatno založiti i podržati potencijalne članice, ali svakako konkretni koraci u procesu proširenja zavise od strateških reformi koje zemlje same moraju da sprovedu tokom pristupnog procesa. Takođe je izrazio uvjerenje da se neće desiti zamor od proširenja EU, nego će se složeni proces pregovora sa zemljama kandidatima sa zapadnog Balkana nastaviti, a proces reformi na svim nivoima donijeti brz napredak i tražene i vidljive rezultate", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Milić naglasio važnost odgovornog i stručnog rada na ispunjavanju kriterijuma iz evropske agende, imajući u vidu broj, do sada otvorenih poglavlja sa našom zemljom.

"Crna Gora kroz regionalnu saradnju treba i dalje da ostane bitan akter saradnje i stabilizacije zemalja regiona, posebno kroz mogućnost kandidovanja zajedničkih, kako državnih projekata, tako i njihovih lokalnih zajednica kroz IPA fondove i prekograničnu saradnju, a sve shodno sporazumima o granici i principima ekonomske diplomatije, zaključio je Milić.

Sastanku su prisustvovali i Alberto Kamarata, šef sektora za politiku, evropske integracije i privredu u Delegaciji EU u Crnoj Gori i savjetnica Barbara Rotovnik, kao i potpredsjednici SNP CG, Danijela Pavićević i Vlado Samardžić.

Bonus video: