Milić prekršio odluku SNP-a o bojkotu parlamenta

Bivši predsjednik SNP-a predložen za člana skupštinskog odbora za nadzor projekta Mamula. Iz partije mu poručuju da poštuje njene odluke
10408 pregleda 8 komentar(a)
Milić i Joković, Foto: Boris Pejović
Milić i Joković, Foto: Boris Pejović

Administrativni odbor je predložio Skupštini da izabere bivšeg lidera SNP-a i poslanika Srđana Milića za člana skupštinskog odbora koji treba da prati realizaciju odluku o davanju u zakup ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula u hercegnovskoj opštini švajcarskoj kompaniji Oraskom. To mjesto za Milića je tražio klub poslanika SNP - Demos.

Milić se od konstituisanja ovog parlamentarnog saziva krajem 2016. godine nije pojavljivao u javnosti, niti je učestvovao u radu parlamenta, a da li ovim potezom prekida bojkot i da li nastupa u ime SNP-a, pitanja su na koja on juče nije odgovorio “Vijestima”, već je uputio na partijsku koleginicu Danijelu Pavićević, koja je predsjednik kluba poslanika SNP - Demos.

“Tako je. Tačno je da smo jedini ostali u bojkotu. Opšte je poznata činjenica da su samo dva poslanika SNP-a u bojkotu, kao i djelovanje ostalih kolega iz opozicije tim povodom. Klubu poslanika SNP - Demos pripadaju mjesta shodno Poslovniku o radu Skupštine. Na sva mjesta koja pripadaju nama, kao i ostalim poslanicima ovog kluba predložili smo članove”, kazala je Pavićevićeva.

SNP, na čijem je čelu Vladimir Joković, bojkotuje rad parlamenta od konstituisanja ovog saziva. Iz medijskog centra te partije juče je “Vijestima” zvanično rečeno da poštuju odluku o bojkotu i da je to obaveza i Milića.

“SNP nije prekidao bojkot parlamenta. Kao što je poznato, odluku o bojkotu potpisali smo zajedno sa ostalim kolegama iz opozicije. Istu je potpisao i na poštovanje se obavezao i bivši predsjednik SNP-a, sada poslanik, Srđan Milić”, kazali su iz SNP-a.

Kako su dodali, nemaju informaciju o predlogu da Milić bude izabran u odbor za praćenje realizacije projekata “Mamula” i ne znaju na koji način je Administrativni odbor mogao Milića predložiti na tu funkciju.

“To, s obzirom na to da kao partija nijesmo konsultovani”, istakli su u SNP-u.

Administrativni odbor je Milića izabrao prošle sedmice glasovima vladajuće koalicije, a iz opozicije nije dobio nijedan glas. Branka Bošnjak i Milun Zogović iz DF-a su bili uzdržani, a njihov partijski kolega Milutin Đukanović i poslanik SDP-a Raško Konjević nijesu se izjasnili.

Skupština je u julu usvojila odluku o obrazovanju odbora kojom je određeno da to tijelo ima 11 članova i čiji će sastav, uključujući predsjednika i zamjenika odgovarati stranačkoj zastupljenosti poslanika u parlamentu. U rad tog tijela je izabrano sedam poslanika vladajuće koalicije.

Iz ostalih opozicionih klubova niko nije tražio popunu mjesta i prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, neće predlagati kandidate. Opozicija se od starta protivila davanju u zakup ovog lokaliteta, koji je u parlamentu dobio zeleno svjetlo zahvaljujući glasovima tri poslanika Pozitivne Crne Gore koja je nakon što je podržala u parlamentu Vladu premijera Mila Đukanovića izgubila parlamentarni statu na izborima 2016. godine. Opoziciji i većem dijelu javnosti je sporno da se nekadašnji zatvor pretvori u turistički kompleks.

Tri i po godine kasnili sa formiranjem odbora

Skupština je kasnila više od tri i po godine sa formiranjem tog privremenog odbora za koji je odluka usvojena 29. decembra 2015. godine. Prema tom dokumentu, trebalo je osam dana od dana objavljivanja odluke u Službenom listu da budu formirani privremeni odbori sa definisanim zaduženjem praćenja realizacije tih odluka.

Ugovorom o dugoročnom zakupu lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula sa kompanijom Oraskom predviđen je period zakupa od 49 godina.

Bonus video: