Milićević: Zahvaljujući DPS-u Nikšić prolazi kroz ekonomsku i moralnu krizu

"Sve veća količina budžetskih sredstava odlazi u džepove funkcionera, inače partijskih vojnika DPS-a, kroz razne bonuse i varijabile, i u ličnu promociju vlasti, umjesto da se ulaže u javna dobra, infrastrukturu, kadrovske kapacitete lokalne samouprave i podsticaje za ekonomske aktivnosti"
1688 pregleda 1 komentar(a)
Mladen Milićević, Foto: Demokrate
Mladen Milićević, Foto: Demokrate

Član Izvršnog odbor OO Demokrata Nikšić, Mladen Milićević rekao je da zahvaljujući vlasti DPS-a Nikšić prolazi kroz najdublju ekonomsku i moralnu krizu.

"Ovaj nekadašnji industrijski centar Crne Gore, aktuelna vlast je pretvorila u epicentar iseljavanja mladih. Ova pojava se dešava zbog propasti ekonomskih kapaciteta i nemogućnosti zaposlenja, ali i zbog osjećaja nepravde koji stvara korumpirana i bahata vlast. Koliko je ova vlast posrnula, govori i to da je kapitalni budžet za 2018. godinu planiran u iznosu od 3.749.500 eura, a završni račun budžeta za 2018. godinu pokazuje da je realizovano svega 2.756.224 eura, što znači da je manje za čitavih 26,5%. Do frapantnog zaključka se dolazi ako se uporede kapitalni budžeti opštine Nikšić i opštine Šavnik. Naime, kapitalni budžet Šavnika po glavi stanovnika iznosi 153 eura, u Nikšiću 37 eura, to znači da je kapitalni budžet Šavnika po glavi stanovnika 4 puta veći nego u Nikšiću, iako je Nikšić nekad bio privredni gigant Jugoslavije. Da li je ova brojka za ponos tz. prvog čovjeka opštine", saopštio je Milićević.

Milićević dodaje da je stanje u Nikšiću alarmantno, dokazuje i istraživanje Monstata.

"U Nikšiću je 2003. godine bilo 20.096 zaposlenih radnika, a krajem 2018. godine, prema istom izvoru, u Nikšiću ima 14.259 zaposlenih. To je 5.837 manje zaposlenih za 15 poslednjih godina. Hvalospjev predsjednika Opštine o smanjenju stope nezaposlenosti kojim se diče u njihovim izvještajima u prethodne dvije godine je stvar protivustavnog brisanja sa evidencije Zavoda sa zapošljavanja velikog broja lica koja inače nijesu našla novo radno mjesto, i donekle da su inspekcijske službe natjerale poslodavce da jedan manji broj radnika na crno prebace u legalnu zonu. Najbolje stanje broja zaposlenih pokazuju slike banaka i prodavnica oko dvadestetog u mjesecu jer u Nikšiću trenutno ima više penzionera nego zaposlenih radnika, što znači da se opština suočava sa ozbiljnim socijalnim rizikom", dodao je on.

Milićević je saopštio da se u lokalnoj upravi, javnim ustanovama i javnim preduzećima gomilaju enormni problemi.

"Standard zaposlenih se srozava, a funkcionerima se putem raznih dodataka na zaradu podižu lična primanja i do 70%, pri tom radnici koji sve nose na svojim leđima stagniraju ili doživljavaju degradaciju. Sve veća količina budžetskih sredstava odlazi u džepove funkcionera, inače partijskih vojnika DPS-a, kroz razne bonuse i varijabile, i u ličnu promociju vlasti, umjesto da se ulaže u javna dobra, infrastrukturu, kadrovske kapacitete lokalne samouprave i podsticaje za ekonomske aktivnosti. Da stvar bude još gora, o ponižavajućem ophođenju opštinske vlasti, na čijem je čelu, prema radnicama govori i to što je Opština Nikšić prvi pravosnažni osuđenik za mobing u Crnoj Gori. Naime, pravosnažnom presudom Višeg suda u Podgorici od 6. marta 2019. godine (Gž.br. 1263/18) osuđeni su za mobing Opština Nikšić i Zdravko Vlahović, dugogodišnji javni funkcioner i dugogodišnji šef Komunalne policije, savjetnik tz. gradonačelnika, donator DPS-a, partijski funkcioner, perjanica i jedno od glavnih lica DPS-a Nikšića. To je samo da govori o ponižavajućem odnosu prema radnicima u lokalnoj upravi na čijem je čelu, nego je i najtamnija stranica i mrlja na obrazu ove i ovakve vlasti. Prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima Grbović, inače preziratelj pozorišta i umjetnosti uopšte, kao i bez premca bezobzirnik prema zaposlenim u opštini i novinarima, trebalo je da razriješi Zdravka Vlahovića zbog pravosnažne osude koja ga čini nedostojnim za vršenje javne funkicije. On to nije učinio već ga je zadržao i tako pokazao da su im takvi ljudi potrebni za vršenje izbornog kriminala", zaključio je Milićević.

Bonus video: