Miljanić: Balkan je bure baruta, Kumanovo nije slučajno izabrano

On je ocijenio da se ovog puta radilo o "klasičnom terorističkom napadu osmišljenom i izvedenom sa teritorije susjednog Kosova uz dominantno učešće terorista iz Kosova, Makedonije, Albanije i nekih država Zapadne Evrope"
350 pregleda 17 komentar(a)
Zoran Miljanić, Foto: Demos
Zoran Miljanić, Foto: Demos
Ažurirano: 13.05.2015. 20:02h

Poslanik Demosa Zoran Miljanić ocijenio je da je Zapadni Balkan još uvijek veliko bure baruta, navodeći da toga svi moraju biti svjesni.

"Kako same države koje čine Zapadni Balkan tako i medjunarodna zajednica koja se mora aktivnije uključiti u rešavanje nagomilanih kako ekonomskih tako i bezbjedonosnih problema da ne bi došlo do prelivanja krize u susjedne države uključujući i Crnu Goru.Posebno moramo imati u vidu i veliki broj stranih boraca iz Isila koji su se vratili u države regiona i predstavljaju dodatnu opasnost po bezbjednost država Zapadnog Balkana," izjavio je on "Vijestima" .

"Kumanovo nije slučajno izabrano kao mjesto najpogodnije za destabilizaciju Makedonije. Kako zbog svog geografskog položaja na tromeđi Makedonije, Srbije i Kosova tako i zbog etničkog sastava Makedonaca, Srba i Albanaca i fakta da je upravo iz okoline Kumanova i krenuo međuetnicki sukob 2001. okončan Ohridskim sporazumom iste godine sa tragičnim ishodom od više stotina mrtvih,"naveo je Miljanić,koji je ranije bio pripadnik makednonske policije.

On je ocijenio da se ovog puta radilo o "klasičnom terorističkom napadu osmišljenom i izvedenom sa teritorije susjednog Kosova uz dominantno učešće terorista iz Kosova, Makedonije, Albanije i nekih država Zapadne Evrope".

"Pokušali su da iskoriste poroznost granica, slabosti institucija sistema Republike Makedonije koja je već nekoliko godina van procesa evroatlantskih integracija kako zbog spora sa Grčkom oko imena tako i zbog nekih unutrašnjih problema u prvom redu nepostojanja skupštinskog dijaloga vlasti i opozicije odnosno bojkota Parlamenta od strane opozicije kao i niza afera koje potresaju Makedoniju," naveo je on.

On navodi da "bode oči relativno veliki broj poginulih policajaca u odnosu na broj ubijenih terorista, što je kod antiterorističkih akcija prilično nesrazmjeran broj".

Bonus video: