Miloš Bešić Crnogorac od 2010.

Na zahtjev potpredsjednika vlade (Vujica Lazović ili Igor Lukšić) prije četiri godine državljanstvo je dobio i profesor Isak Adižes,
503 pregleda 49 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2013. 13:49h

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović prije tri godine je po posebnim uslovima dao crnogorsko državljanstvo profesoru Milošu Bešiću, predavaču na Fakultetu političkih nauka (FPN) u Podgorici, dok se godinu ranije u listu crnogorskih državljana upisao i profesor Isak Adižes.

To su pokazali podaci o 161 licu koja su primljena u crnogorsko državljanstvo u periodu od 5. maja 2008. do 1. avgusta 2013. godine, a koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) dostavilo “Vijestima” na osnovu zahtjeva o slobodnom pristupu informacijama.

Bešić, koji je od 2010. crnogorski državljanih, posljednjih godina na podgoričkom FPN-u predaje nekoliko predmeta, a javnosti je poznatiji kao metodolog i istraživač nevladine organizacije CEDEM. Njegov angažman na crnogorskom Univezitetu nekoliko puta bio je u žiži javnosti jer, prema navodima medija, istovremeno ima radnu knjižicu na FPN-u u Podgorici i u Beogradu, gdje takođe predaje. U tom kontekstu spekulisalo se o tome da je postao vlasnik crnogorskog pasoša po posebnim uslovima. Njegova istraživanja javnog mjesta često su izazivala reakcije opozicionih funkcionera koji su osporavali Bešićeve izborne prognoze i nerijetko s njim vodili polemike u medijima.

Pored njega, prije četiri godine na zahtjev potpredsjednika Vlade državljanstvo je dobio i profesor Isak Adižes. Te godine potpredsjednici Đukanovićeve Vlade bili su Vujica Lazović i Igor Lukšić.

Adidžes (74) je osnivač i direktor Adidžes Instituta u Santa Barbari, u Kaliforniji. Adižes, koji je rođen u Skoplju, tvorac je metodologije koja nosi njegovo ime i konsultant kompanija i vlada širom svijeta. Adižes, koji ima zvanje počasnog doktora nauka, često gostuje na Ekonomskom fakultetu.

Nedavno je na predavanju na Ekonomskom fakultetu kazao da je kriza “odlična podloga za inovacije”, ali i da je ključ njenog rješenje u povjerenju koje građani moraju imati u vladu.

“Narod ne smije izgubiti povjerenje u vladu, vođstvo i državu. Ako postoji povjerenje, onda ima nade, a kad ima nade, onda se ne gubi energija”, kazao je Adižes. U februaru 2012. godine izabran je za člana Savjetodavnog odbora Centralne banke Crne Gore. Autor je brojnih knjiga poput “Upravljanja životnim ciklusima preduzeća”, “Težnja ka top formi” i “Stilovi dobrog i lošeg upravljanja”.

Iste godine, na zahtjev Ministarstva odbrane pasoš naše zemlje dobio je i gostujući predavač na podgoričkom FPN-u dr Radovan Vukadinović. Vukadinović je redovni profesor Sveučilišta u Zagrebu koji se bavi oblastima međunarodnih odnosa, spoljne politike i evropske sigurnosti.

Pored toga, on je predsjednik Atlantskog vijeća Hrvatske, predsjednik Centra za međunarodne studije, ali i glavni urednik časopisa “Međunarodne studije”.

Na MUP-ovoj listi crnogorskih državljana prošle godine su se našli i magistar filoloških nauka Vesna Bratić koja radi na Institutu za strane jezike u Podgorici i profesor Univerziteta Vladan Ivanović

Zakon o crnogorskom državljanstvu propisuje da punoljetne osobe čiji je prijem u crnogorsko državljanstvo od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski i drugi interes Crne Gore mogu, izuzetno, steći crnogorsko državljanstvo prijemom i ako ne ispunjavaju opšte uslove predviđene tim zakonom. MUP o prijemu u crnogorsko državljanstvo po povlašćenim uslovima odlučuje na osnovu predloga predsjednika Crne Gore, predsjednika Skupštine, premijera i organa državne uprave.

Na MUP-ovoj listi crnogorskih državljana prošle godine su se našli i magistar filoloških nauka Vesna Bratić koja radi na Institutu za strane jezike u Podgorici i profesor Univerziteta Vladan Ivanović. Njih dvoje su državljanstvo dobili na zahtjev Ministarstva nauke koje vodi Sanja Vlahović.

Na zahtjev istog resora u listu crnogorskih državljana se upisao i profesor Miodrag Grbić, dok je inženjer građevine Đorđe Lukić dobio pasoš ove godine na zahtjev Ministarstva saobraćaja i pomorstva koje vodi Ivan Brajović.

Prema podacima MUP-a Ministarstvo pravde je prije četiri godine tražilo da državljanstvo dobije i profesor iz Srbije Zoran Stojanović. Iste godine MUP je državljanstvo dao lektorki na Filozofskom fakultetu Oksani Raičević.

Državljanstvo admiralu Branku Mamuli

Na zahtjev MUP-a državljanstvo su dobili i penzionisani admiral Branko Mamula i njegova žena Mirjana. Mamula je rođen 1921. godine na Kordunu, u okolini Vrginmosta. Učesnik je Narodnooslobodilačke borbe od 1941. godine.

Poslije oslobođenja Jugoslavije, obavljao je razne odgovorne dužnosti u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Od 1979. do 1982. godine obavljao je funkciju načelnika Generalštaba JNA, a od 1982. do 1988. godine obavljao je finkciju saveznog sekretara za narodnu odbranu, kada je i penzionisan.

Do 1991. godine živio je u Opatiji, ali je poslije proglašenja hrvatske nezavisnosti i početka građanskog rata, prešao u Kotor. Godine 2000. je u Podgorici objavio knjigu „Slučaj Jugoslavija“.

Galerija

Bonus video: