Milošević se nada boljitku u Kolašinu

Zaposlenima u Opštini se duguje 11 plata, još uvijek nije dobijen kredit od sedam miliona eura kako bi se vratili dugovi
59 pregleda 4 komentar(a)
Đuro Milošević, Foto: Dragana Šćepanović
Đuro Milošević, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 05.05.2015. 19:30h

Iako će krajem sedmice biti 200 dana od kako je konstituisana kolašinska vlast, koju čine Demokratski front (DF), Socijalistička narodna partija (SNP) i Socijldemokratska partija (SDP) malo je problema, na koje se ukazivalo tokom predizborne kampanje, koji su, u međuvremenu, riješeni.

Izvršna vlast je i dalje u očekivanju kredita od sedam miliona eura, kojim Opština treba da izmiri obaveze prema zaposlenima, dobavljačima i skine blokadu za žiro računa.

Od kraja oktobra zaposleni u opštinskoj adminsitraciji nijesu primili ni- jednu zaradu, pa im se sada duguje ukupno 11 palata. Zbog toga nova vlast trpi svakodnevne opšte kritike sindikata i političkih oponenata.

Sve što je učinjeno tokom minulih šest mjeseci, tvrdi potpredsjedinik Opštine Đuro Milošević , bio je “maksimum u postojećim okolnostima”. On kaže da za svakog opštinskog funkcionera predstavlja veliki problem to što je nadređeni radnicima koji mjesecima ne primaju zarade, a uspjeh što lokalna uprava uspijeva da bude servis građana i pored toga. I sam se, kaže, Milošević , osjeća nelagodno jer je, osim toga što je u izvršnoj vlasti, i na čelu FK “Gorštak”, za koji nije bilo budžetskih izdvajanja minulih mjeseci.

“Činjenica je da su svi zaposleni u Opštini u izuzetno teškoj situaciji. I mi sa njima, jer niko ne prima plate, ali drugačije se nije moglo. Naš najveći uspjeh tokom minulih 200 dana je što smo uveli Oštinu u zakonite okvire poslovanja, to jest prekinuli smo dugogodišnju praksu poslovanja preko paralelnih računa. Tražili smo od početka da se država uključi u rješavanje problema i to se i desilo. Oko odluka koje smo radili, vezano za budžet i zaduženje, imali smo saradnju sa ministarstvom finansija”, tvrdi Milošević .

Prema njegovim riječima zaključcima Vlade CG i odlukama lokalnog parlmenta stvoreni su uslovi da Opština uskoro sa jednom od poslovnih banaka, a kako tvrdi, Milošević , pod vrlo povoljnim uslovima realizuje kredit. Nakon toga bi se krenulo u izmirivanje obaveza prema planu koji je već napravljen.

Niti on, ni njegove kolege još nijesu još spremni da preciznije govore o detaljima sistematizacije. Tako još nije poznato koliko će radnika u opštinskoj administraciji biti proglašeno viškom. Kako kaže Milošević i taj posao će uskoro biti priveden kraju.

On najavljuje i da će uskoro, pored vijesti o realizovanom kreditu, biti i “dobrih vijesti” kada je riječ o biznis zoni, odnosno investitorima zainteresovanim za ulaganje u Kolašin.

Prema potpredsjednikovim riječima, vladajuća koalicija je stabilnija nego ikad, uprkos činjenici da još nije potpisan koalicioni sporazum.

“Ne, nemamo na papiru sporazum. Funkcionišemo na datu riječ i nikavih problema zbog toga nema. Ja sam čovjek koji vjeruje datoj riječi. Držim se svojih obećanja, a i oni sa kojima sarađujem među ostala dva konstituenta vlasti su takvi”, rekao je Milošević .

Bonus video: